Rzodkiewki marynowane z miodem
Artykuł zewnętrzny
Rzodkiewki marynowane z miodem
Czas : 30 minut + 2 tygodnie
Składniki :
1 pęczek rzodkiewek
1/3 szklanki oleju słonecznikowego
1/3 szklanki soku z cytryny
1/3 szklanki octu 10%
1 szklanka przegotowanej wody
3 łyżki miodu
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka ziaren gorczycy
1/2 łyżeczki soli
½ łyżeczki pieprzu mielonego
Umyte rzodkiewki przekroić na połówki ( lub ćwiartki zależnie od wielkości ). Olej, wodę , sok z cytryny, ocet , miód, czosnek, gorczycę, sól, pieprz zagotować .Rzodkiewki ułożyć w 2 słoikach ( jak po majonezie ) i zalać gorącą zalewą . Zakręcić dobrze słoiki i pasteryzować 20 minut . Nadają się do jedzenia po 2 tygodniach .
nadesłane: Babciagramolka