Rzodkiewka duszona
Artykuł zewnętrzny
1 pęczek rzodkiewki
1 łyżka masła
1/2 szklanki bulionu z kostki
cukier
pieprz
1 żółtko
1 łyżka śmietany
sok z cytryny – 1 łyżka
Rzodkiewki umyć, pokroić na ćwiartki. Podsmażyć na łyżce masła, lekko zrumienić, oprószyć odrobiną cukru. Wlać bulion i dusić pod przykryciem 15 minut. W tym czasie Oczyścić listki rzodkiewki, pokroić drobno i wrzucić do gotującej, osolonej wody. Gotować około 3 minut. Odcedzić, przelać zimną wodą i skropić sokiem z cytryny. Żółtko wymieszać z łyżką śmietany i listkami rzodkiewki. Wymieszać z duszoną rzodkiewką, posypać pieprzem. Nie gotować. Podawać jako przystawkę do pieczonych mięs.