Ryżowe kuleczki w sezamie

8 czerwca 2010, dodał: inez_poland
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

– 6 szklanek oleju do smażenia

– pół szklanki ziaren sezamu

– 3/4 szklanki brązowego cukru

– 1 i 1/3 szklanki wrzątku

– 400g mąki ryżowej

– mrozone małe truskawki

Sposób przygotowania:

W woku lub wysokiej patelni rozgrzej olej do temperatury około 175-180 stopni Celsjusza. Na patelni powinno być około 6-7 cm oleju. Ziarna sezamu rozsyp na papierze woskowanym lub pergaminowym. Obok postaw małą miseczkę z wodą. Cukier wymieszaj dokładnie w szklance wrzątku.

Mąkę ryżową wsyp na środek dużej miski, dodaj uprzednio przygotowaną wodę z cukrem. Mieszaj aż do uzyskania klejącej, brązowej masy. Jeżeli potrzebujesz dodaj odrobinę wody.

Z kawałków ciasta uformuj kulki o średnicy około 2-3 cm. Następnie przy pomocy palców wydrąż dziurę w kulce, uformuj łódeczkę i do środka nałóż małą truskawkę. Następnie uformuj z powrotem kulkę, tak aby truskawka nie wyszła na zewnątrz.

Zamocz kulkę w miseczce z wodą i obtocz ją w ziarnach sezamowych. Przygotuj w ten sposób wszystkie kulki.

Tak przygotowane ciasto należy smażyć przez chwilę w głębokim oleju. W momencie gdy ziarna sezamu nabiorą brązowego koloru ( około 2 minuty ) użyj szpatułki aby delikatnie przycisnąć kulkę do brzegu woka lub patelni. Trzymaj kulkę przy brzegu aż do momentu uzyskania przez nią złotobrązowego koloru i powiększenia wielkości około 2-3 razy.

Po wyjęciu z woka osusz kulki na ręczniku papierowym.

Smacznego!

file1276022330



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...