Ryżowe kuleczki w sezamie
Składniki:
– 6 szklanek oleju do smażenia
– pół szklanki ziaren sezamu
– 3/4 szklanki brązowego cukru
– 1 i 1/3 szklanki wrzątku
– 400g mąki ryżowej
– mrozone małe truskawki
Sposób przygotowania:
W woku lub wysokiej patelni rozgrzej olej do temperatury około 175-180 stopni Celsjusza. Na patelni powinno być około 6-7 cm oleju. Ziarna sezamu rozsyp na papierze woskowanym lub pergaminowym. Obok postaw małą miseczkę z wodą. Cukier wymieszaj dokładnie w szklance wrzątku.
Mąkę ryżową wsyp na środek dużej miski, dodaj uprzednio przygotowaną wodę z cukrem. Mieszaj aż do uzyskania klejącej, brązowej masy. Jeżeli potrzebujesz dodaj odrobinę wody.
Z kawałków ciasta uformuj kulki o średnicy około 2-3 cm. Następnie przy pomocy palców wydrąż dziurę w kulce, uformuj łódeczkę i do środka nałóż małą truskawkę. Następnie uformuj z powrotem kulkę, tak aby truskawka nie wyszła na zewnątrz.
Zamocz kulkę w miseczce z wodą i obtocz ją w ziarnach sezamowych. Przygotuj w ten sposób wszystkie kulki.
Tak przygotowane ciasto należy smażyć przez chwilę w głębokim oleju. W momencie gdy ziarna sezamu nabiorą brązowego koloru ( około 2 minuty ) użyj szpatułki aby delikatnie przycisnąć kulkę do brzegu woka lub patelni. Trzymaj kulkę przy brzegu aż do momentu uzyskania przez nią złotobrązowego koloru i powiększenia wielkości około 2-3 razy.
Po wyjęciu z woka osusz kulki na ręczniku papierowym.
Smacznego!