ryżowa potrawka pod kołderką z kiełków
Artykuł zewnętrzny
100 g ryżu
2 wędzone udka kurczaka
1 łodyga selera naciowego
50 g kiełków rzodkiewki
50 g kiełków lucerny
1 mini gołka zakopiańska
5 pomidorków koktajlowych
2 łyżki sosu chili słodkiego
sok z 1/2 limonki
sos sojowy
sól, pieprz, papryka słodka, kurkuma
- ryż ugotować z dodatkiem soli i kurkumy,
- mięso oddzielić od kości, pokroić w kostkę,
- mięso obsmażyć na patelni,
- dodać ryż, chwilę smażyć,
- dodać pokrojony seler naciowy, sos chili, sos sojowy, sok z limonki, przyprawić,
- chwilę podgrzewać mieszając,
- wyłożyć na talerze,
- kiełki umyć, osuszyć, wymieszać,
- posypać potrawkę,
- pomidorki pokroić w ćwiartki, ułożyć na kiełkach,
- posypać startym serem