Ryżotto na winie
Artykuł zewnętrzny
czyli danie z tego co Ci się w lodówce pod rękę nawinie…
Składniki
- szklanka suchego ryżu
- kawałek cienkiej kiełbasy ok.20 dkg
- kawałek pieczeni wieprzowej ok.20 dkg
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- ok. 20 dkg mrożonej kukurydzy
- ok. 20 dkg mrożonej fasolki szparagowej
- 1 dość duży pomidor
- po pół pęczka koperku, szczypiorku cienkiego i natki pietruszki, razem z łodyżkami
- 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego 30%
- 3 łyżki oleju
- do smaku: sól i pieprz mielony
Opis przygotowania
Ryż dokładnie wypłukać, aż woda będzie przejrzysta, osączyć, zalać 1,5 szkl. zimnej wody, dodać pół łyżeczki soli i ugotować. Pomidora sparzyć i obrać ze skórki. W rondlu rozgrzać olej, podsmażyć pokrojoną w kostkę kiełbasę i pieczeń. Kiedy się zrumienią dodać posiekaną cebulę i czosnek, przykryć, dusić chwilę. Następnie dodać kukurydzę i fasolkę, 3-4 łyżki wody, i dusić pod przykryciem aż fasolka będzie miękka (3-4min). Dodać ryż, posiekaną zieleninę, pokrojonego w kostkę pomidora, koncentrat, pół szklanki wody i dokładnie wymieszać. Smażyć kilka minut mieszając, doprawić pieprzem i ew. solą. Z tej ilości podanych składników wyszło ryżotto, którym nakarmiłam 4 bardzo głodne osoby.