Ryż zapiekany w kokosie
Do przygotowania 4 porcji potrzebujemy :
• 1 laska wanilii
• 100 g (1/2 szklanki) ryżu (jak do risotto)
• 1/2 litra mleka kokosowego
• 1/2 litra mleka krowiego lub wody
• 5 łyżek cukru
• 2 łyżki masła
Polecam podawać z malinami, lub innimi dojrzałymi owocami
Sposób przygotowania :
Piekarnik należy nagrzać do 160 stopni. Laskę wanilii przekroić wzdłuż (ale nie do samego końca) i łyżeczką wyskrobać ziarenka.
Do naczynia żaroodpornego wsypać ryż, włożyć ziarenka i laskę wanilii. Zalać mlekiem kokosowym zmieszanym z wodą lub mlekiem krowim, posypać 4 łyżkami cukru, przykryć kawałkiem folii aluminiowej i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec przez 1 godzinę, następnie zdjąć folię, ryż zamieszać i piec przez kolejne 30 minut. Posypać wiórkami masła i posypać pozostałą 1 łyżką cukru. Piec dalej przez 10 minut.
Podawać na ciepło z owocami, ewentualnie z dodatkiem śmietanki lub jogurtu. Deser można podawać też na zimno, lekko zmrożony, w pucharkach, jak lody.
Smacznego !