Ryż z ziołami, jabłkiem i bekonem

18 lipca 2011, dodał: Ciupakabra
Artykuł zewnętrzny

składniki

  1. 3 1 / 2 szklanki wody
  2. 1 1 / 2 szklanki niskotłuszczowego bulion z kurczaka
  3. 1 szklanka niegotowane dzikiego ryżu
  4. 15 dag boczku
  5. 3 szklanki pokrojonej w kostkę cebuli
  6. 3 szklanki pokrojonego w kostkę selera
  7. 1 łyżka wody
  8. 1 szklanka niegotowanego ryżu długoziarnistego białego
  9. 1 3 / 4 szklanki rodzynek
  10. 3 / 4 szklanki suszonych wiśni
  11. 3 / 4 szklanki suszonej żurawiny
  12. 1,5 dag suszonych moreli
  13. 1 szklanka pokrojonego w kostkę jabłka ze skórką
  14. 1 / 2 szklanki posiekanej natki pietruszki
  15. 6 łyżek suszonych ziół

1. W rondelku na średnim ogniu, doprowadzić 1 1 / 2 szklanki wody i rosół do wrzenia. Wymieszać z dzikim ryżem. Przykryć, zmniejszyć ogień i gotować 45 minut.

2. Boczek umieścić na dużej, głębokiej patelni. Smażyć na średnim dużym ogniu, aż będzie równomiernie brązowy. Odlewając tłuszcz wysuszyć boczek, rozdrobnić go i odłożyć na bok.

3. Na patelnię z odlanym tłuszczem z boczku, wrzucić cebulę i seler, zmieszać z 1 łyżką wody. Smażyć, aż bardzo zmiękną, około 20 minut.

4. Dodać resztę wody, biały ryż, porzeczki, wiśnie, żurawinę, morele, jabłka i dziki ryż. Kontynuować gotowanie 20 minut, aż ryż dziki i biały ryż będą miękkie.

5. W dużej misce wymieszać boczek i mieszaninę cebuli z mieszaniną ryżu. Przyprawić natką pietruszki i  ziołami.

file1310976140