Ryż z ziołami, jabłkiem i bekonem
składniki
- 3 1 / 2 szklanki wody
- 1 1 / 2 szklanki niskotłuszczowego bulion z kurczaka
- 1 szklanka niegotowane dzikiego ryżu
- 15 dag boczku
- 3 szklanki pokrojonej w kostkę cebuli
- 3 szklanki pokrojonego w kostkę selera
- 1 łyżka wody
- 1 szklanka niegotowanego ryżu długoziarnistego białego
- 1 3 / 4 szklanki rodzynek
- 3 / 4 szklanki suszonych wiśni
- 3 / 4 szklanki suszonej żurawiny
- 1,5 dag suszonych moreli
- 1 szklanka pokrojonego w kostkę jabłka ze skórką
- 1 / 2 szklanki posiekanej natki pietruszki
- 6 łyżek suszonych ziół
1. W rondelku na średnim ogniu, doprowadzić 1 1 / 2 szklanki wody i rosół do wrzenia. Wymieszać z dzikim ryżem. Przykryć, zmniejszyć ogień i gotować 45 minut.
2. Boczek umieścić na dużej, głębokiej patelni. Smażyć na średnim dużym ogniu, aż będzie równomiernie brązowy. Odlewając tłuszcz wysuszyć boczek, rozdrobnić go i odłożyć na bok.
3. Na patelnię z odlanym tłuszczem z boczku, wrzucić cebulę i seler, zmieszać z 1 łyżką wody. Smażyć, aż bardzo zmiękną, około 20 minut.
4. Dodać resztę wody, biały ryż, porzeczki, wiśnie, żurawinę, morele, jabłka i dziki ryż. Kontynuować gotowanie 20 minut, aż ryż dziki i biały ryż będą miękkie.
5. W dużej misce wymieszać boczek i mieszaninę cebuli z mieszaniną ryżu. Przyprawić natką pietruszki i ziołami.