Ryż z warzywami z woka
Składniki:
3 torebki ryżu
3 dag chińskich grzybków Mung
Papryki: zieloną, żółtą i czerwoną
40 dag kapusty pekińskiej
20 dag kapusty czerwonej
3 duże marchewki
puszkę kiełków fasoli
50 dag pieczarek
Sól, pieprz
2 łyżki sosu sojowego,
2 łyżki oleju sezamowego
Przyprawa 5 smaków oraz do kuchni chińskiej
Przygotowanie:
Grzybki zalewamy gorącą wodą do napęcznienia, a następnie kroimy w paseczki. Paprykę i marchewki kroimy w słupki, pieczarki w plastry, natomiast kapustę pekińską i czerwoną szatkujemy. Wrzucamy do woka i podsmażamy na oleju sezamowym osobno paprykę, pieczarki, marchew, kapustę pekińską i czerwoną. Gdy wszystko podsmażymy wrzucamy do woka, dodajemy kiełki, chińskie grzybki, ugotowany ryż i dodajemy sosu sojowego i przypraw. Wszystko mieszamy i smażymy przez 2-3min. Gotowe!