Ryż z warzywami
Inspirowany risotto kolorowy dodatek do potraw lub samodzielne danie wegetariańskie .
Czas : 30 minut
Składniki :
- 10 dag ryżu parabolicznego (1 torebka)
- biała część młodego pora po pokrojeniu ok.1/3 szklanki
- 1/3 szklanki groszku konserwowego
- 2 łyżki pokrojonej drobno konserwowej papryki
- kawałek pokrojonego w pół plasterki ogórka ( ok.5 cm )
- 1/3 pęczka koperku pokrojonego
- 6 średnich pieczarek
- 1 mała marchewka gotowana ( z rosołu )
- 3 szklanki bulionu ( może być z kostki i w wersji wegetariańskiej może być warzywny )
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki masła
- szczypta kurkumy
Ryż ugotować na bulionie – odcedzić (wywaru nie wylewam a zużywam na zupę). W woku rozgrzać olej i smażyć na nim do zarumienienia pokrojone w plasterki pieczarki. Dorzucić por, ogórek, paprykę – smażyć aż ogórek zeszkli się. Dodać koper, pokrojoną w plasterki marchew i odsączony groszek, masło, szczyptę kurkumy. Wymieszać delikatnie.
Odcedzony ryż zmieszać z warzywami (delikatnie by się nie rozpadły). Doprawić do smaku.
Podawać do drobiu.
Używam ugotowanej marchewki bo gdybym miała ją dusić w woku trwało by to dłużej – a z reguły robię taki ryż do kurczaka gotowanego a potem panierowanego i obsmażanego (gotuję bulion na drobiu tzn. kurczaku i indyku i mam go na zupę, galaretki drobiowe , część kurczaka na drugie – obsmażana, pierś indyka robię w potrawce, warzywa na sałatkę, a drobnica którą obiorę ze skrzydełek, szyjki itd. na pierogi ).
Bulion na którym gotuję ryż używam na pomidorówkę z ryżem.