Ryż z truskawkami, tak po prostu
ryż z truskawkami znają wszyscy – tym razem podałam go trochę inaczej
składniki:1 szkl. ryżu długoziarnistego ; 2 łyżeczki masła ; 1 szkl. wody ; 1 szkl. mleka ; 1/2 łyżeczki soli ; 1/2 laski wanilii ; 0,5-0,74 kg świeżych truskawek ; 1/2 szkl. cukru ; 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu; 1-2 łyżki soku z cytryny; ew. kilka łyżeczek śmietany do dekoracji
sposób przygotowania: Ryż bardzo dokładnie wypłukać w zimnej wodzie – aż ta będzie przeźroczysta. Wsypać do rondla, dodać sól, 1 łyżeczkę masła i 1 szkl. mleka, zagotować. Następnie dodać mleko i przekrojoną wanilię, gotować na malutkim ogniu, pod przykryciem, aż ryż wchłonie cały płyn. Truskawki opłukać, osączyć, oderwać szypułki. Owoce zmiksować blenderem (kilka zostawić do dekoracji) dodając cukier, sok cytrynowy i cynamon. Gorący ryż nakładać do filiżanek wysmarowanych resztą masła i wykładać kopczyki na głębokie talerze. Dookoła nalać musu truskawkowego. Ozdobić kropelkami śmietany i plasterkami albo połówkami truskawek. Pyszne, lekkie danie!