Ryż z szafranem na bulionie

21 sierpnia 2009, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Ryż z szafranem na bulionie :



Można podawać jako dodatek do II dań ( drób, ryby, warzywa ), lub samodzielne danie wegetariańskie ( jeśli użyje się do dotowania wywaru z warzyw ).

Czas ; 30 minut + 30 minut w cieple

Składniki :

2 łyżki masła
30 dag suchego ryżu parabolicznego
1 litr bulionu drobiowego ( lub wywaru z warzyw , w ostateczności może być bulion z kostki rosołowej lub warzywnej Knorra )
1/3 łyżeczki szafranu

W rondlu o grubym dnie rozpuścić masło .Wsypać ryż i mieszając smażyć przez kilka minut. Zalać bulionem i dodać szafran. Zmniejszyć gaz i dusić ryż pod przykryciem ( od czasu do czasu mieszając ) aż wchłonie całkowicie płyn .Zawinąć garnek w koc ( wsadzić tak zawinięty w pościel ) i zostawić na 30 minut aż ryż zrobi się sypki. Przed podaniem rozmieszać tak by ryż rozdzielił się na ziarenka .
Dzięki dodaniu szafranu ryż nabiera pięknego złocistego koloru i lekko korzennego smaku ( proponuję spróbować ugotować pierwszy raz ryż z minimalną ilością szafranu bo nie wszystkim odpowiada jego smak )

 

nadesłane: Babciagramolka



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz