Ryż z szafranem na bulionie

21 sierpnia 2009, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Ryż z szafranem na bulionie :



Można podawać jako dodatek do II dań ( drób, ryby, warzywa ), lub samodzielne danie wegetariańskie ( jeśli użyje się do dotowania wywaru z warzyw ).

Czas ; 30 minut + 30 minut w cieple

Składniki :

2 łyżki masła
30 dag suchego ryżu parabolicznego
1 litr bulionu drobiowego ( lub wywaru z warzyw , w ostateczności może być bulion z kostki rosołowej lub warzywnej Knorra )
1/3 łyżeczki szafranu

W rondlu o grubym dnie rozpuścić masło .Wsypać ryż i mieszając smażyć przez kilka minut. Zalać bulionem i dodać szafran. Zmniejszyć gaz i dusić ryż pod przykryciem ( od czasu do czasu mieszając ) aż wchłonie całkowicie płyn .Zawinąć garnek w koc ( wsadzić tak zawinięty w pościel ) i zostawić na 30 minut aż ryż zrobi się sypki. Przed podaniem rozmieszać tak by ryż rozdzielił się na ziarenka .
Dzięki dodaniu szafranu ryż nabiera pięknego złocistego koloru i lekko korzennego smaku ( proponuję spróbować ugotować pierwszy raz ryż z minimalną ilością szafranu bo nie wszystkim odpowiada jego smak )

 

nadesłane: Babciagramolka



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...