ryż z suszonymi owocami i grillowanym kurczakiem
Artykuł zewnętrzny
150 g ryżu jaśminowego
50 g suszonych ananasów
50 g suszonych moreli
50 g suszonego mango
2 łodygi selera naciowego
suszone płatki papryki słodkiej
suszone płatki czosnku
2 filety z piersi kurczaka
miód spadziowy
ocet balsamiczny
oliwa z oliwek
ciemny sos sojowy
listek limonki kafir
sól, pieprz, curry, kurkuma, papryka słodka, kmin rzymski, imbir
- ryż gotujemy z dodatkiem soli i kurkumy, aż będzie miękki i wchłonie całą wodę,
- dodajemy pokrojone suszone owoce, pokrojony seler naciowy, pokruszony listek limonki kafir, płatki papryki i czosnku,
- doprawiamy solą i pieprzem, polewamy oliwą i podsmażamy chwilę mieszając,
- z oliwy, octu, sosu sojowego, miodu, soli, pieprzu, curry, papryki, kminu i imbiru robimy marynatę, polewamy nim kurczaka,
- odstawiamy na kilka minut do lodówki,
- kurczaka obsmażamy na patelni grillowej,
- następnie pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni celcjusza przez 10 minut,
- podajemy z ryżem