Tak przygotowany ryż jest doskonałym dodatkiem do wszelkiego rodzaju mięs, szczególnie tych przyrządzonych z dodatkiem owoców…
Składniki
- na 4 porcje:
 - 1 szklanka ryżu brązowego
 - 15 dkg całych migdałów
 - 2 czubate łyżki posiekanej natki pietruszki
 - 1 łyżka masła
 - 1 łyżeczka soli
 
Opis przygotowania
Ryż dokładnie wypłukać, zalać 2 szklankami wody i doprowadzić do  wrzenia po czym dodać sól i gotować na malutkim ogniu, pod przykryciem aż  zmięknie i wchłonie cały płyn. Migdały zalać wrzątkiem, przykryć i po kilku  minutach odcedzić – skórka powinna łatwo zejść. Po obraniu posiekać, ale niezbyt  drobno. Ugotowany, gorący ryż wymieszać z masłem, dodać migdały i natkę. Aby  ładnie podać należy np. wziąć filiżankę, wysmarować ją wewnątrz masłem, nałożyć  do pełna gorącego ryżu dobrze go dociskając (to ważne aby był starannie ubity),  następnie delikatnie odwrócić przykładając wierzchem do powierzchni talerza i  unieść filiżankę – zgrabna porcja ryżu powinna pozostać talerzu.
        










