Ryż z migdałami

23 listopada 2009, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

Tak przygotowany ryż jest doskonałym dodatkiem do wszelkiego rodzaju mięs, szczególnie tych przyrządzonych z dodatkiem owoców…

Składniki

  • na 4 porcje:
  • 1 szklanka ryżu brązowego
  • 15 dkg całych migdałów
  • 2 czubate łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka soli

Opis przygotowania

Ryż dokładnie wypłukać, zalać 2 szklankami wody i doprowadzić do wrzenia po czym dodać sól i gotować na malutkim ogniu, pod przykryciem aż zmięknie i wchłonie cały płyn. Migdały zalać wrzątkiem, przykryć i po kilku minutach odcedzić – skórka powinna łatwo zejść. Po obraniu posiekać, ale niezbyt drobno. Ugotowany, gorący ryż wymieszać z masłem, dodać migdały i natkę. Aby ładnie podać należy np. wziąć filiżankę, wysmarować ją wewnątrz masłem, nałożyć do pełna gorącego ryżu dobrze go dociskając (to ważne aby był starannie ubity), następnie delikatnie odwrócić przykładając wierzchem do powierzchni talerza i  unieść filiżankę – zgrabna porcja ryżu powinna pozostać talerzu.



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Jak rozmawiać z małym dzieckiem o j…
Mówmy dziecku o swoich potrzebach i uczuciach. Dawanie jasnych komunikatów – jak twoje zachowanie...
Jak poznałyście i zakochałyscie się…
Ja swojego przyszłego męża poznałam na dyskotece. To były czasy pięknej młodości,beztroskiej i niezapomnianej zabawy.
Wzór na spodniach
Choć wydaje się to kłopotliwe, stworzenie stylizacji ze spodniami we wzory nie jest...
wzdęcia
Dobrym sposobem na wzdęcia są herbatki ziołowe. Osobom, które często mają problem z uciskającymi...