Ryż z kiełbasą i groszkiem

18 lipca 2011, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

coś na ciepło

składniki:

  • 1 szkl. ryżu długoziarnistego Kupiec
  • 20 dkg kiełbasy czosnkowej, chudej
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 20 dkg zielonego groszku – mrożony albo świeży bo taki z puszki raczej się nie nadaje
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki masła albo oliwy
  • 3-4 łyżki posiekanego koperku
  • do smaku: sól, pieprz mielony

sposób przygotowania: Ryż dokładnie opłukać pod zimną, bieżącą wodą, osączyć. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Kiełbasę pokroić w kostkę. W rondlu rozgrzać masło albo oliwę, wrzucić kiełbasę, lekko zrumienić i wytopić. Następnie dodać cebulę z czosnkiem, smażyć mieszając aż się zeszkli i  wtedy wsypać ryż, dalej smażyć 2-3 min. aż obtoczy się w tłuszczu. Wlać 2  szkl. wody i dusić na małym ogniu aż ryż będzie prawie miękki, ok. 15min. Przez ten czas ryż powinien wchłonąć prawie cały płyn i  napęcznieć. Teraz dodajemy groszek (mrożonego nie rozmrażamy wcześniej) i  dosypujemy połowę koperku, mieszamy, dusimy następne 5 min.. Jeśli cały płyn zostanie wchłonięty i wyparuje z ryż jeszcze nie będzie miękki należy dolać ok.0,5 szkl. wody. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy potrawę solą oraz pieprzem. Podajemy posypane resztą zieleniny

file1311004181



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...