Ryż z groszkiem

17 lipca 2011, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

Taki ryż może być smacznym i ładnym dodatkiem do potrawy z mięsa.

1 szkl. ryżu długoziarnistego Kupiec  wypłukałam bardzo dokładnie czyli aż woda była zupełnie przeźroczysta. Zalałam w garnku 1,5 szkl. zimnej wody. Dodałam 2 łyżki (czubate) masła, 2 łyżki soku z cytryny i 1 małą łyżeczkę morskiej soli. Gotowałam na malutkim ogniu pod przykryciem aż ryż wchłonął cały płyn i był miękki. Groszek (puszka 400g) osączyłam i  3/4 dodałam do gorącego ryżu razem z 2 łyżkami posiekanego świeżego koperku. Wymieszałam dokładnie, ale delikatnie żeby nie rozgnieść ziarenek groszku. Porcjowałam nakładając ryż w środek obręczy metalowej, na wierzchu ozdabiając pozostałym groszkiem i listkami koperku. Podałam do mięsa, do shoarmy.

file1310927716



FORUM - bieżące dyskusje

Wattpad - korzystacie?
Ja ciągle korzystam z wymian książek, jednak papierowe są najlepsze dla mnie.
Gdzie nocować w podróżach objazdowy…
A może z air b'n'b? To też fajna opcja w większych miastach.
Koszt ślubu i wesela na 100 osób?
Wreszcie ludzie się opamiętali z zapraszaniem dawno nie widzianej rodziny i tylko najbliżsi...
Przyjęcie do przedszkola a szczepie…
Oj, niedługo już się skończy samowolka, do żłobka i przedszkola nie przyjmą i...