Ryż z bobem i boczkiem

11 lipca 2011, dodał:
Artykuł zewnętrzny

Uwielbiam to danie szczególnie latem z ryżem Kupiec i świeżym bobem zerwanym prosto z mojej działki.

Składniki:

400 g długoziarnistego ryżu Kupiec

kilogram bobu

ok. 250 g wędzonego boczku

pęczek natki pietruszki

1,5 l. bulionu, najlepiej drobiowego

pieprz, sól, szczypta szafranu

2 ząbki czosnku

średnia cebula

łyżka masła

Wykonanie:

Jeżeli bób jest w strączkach to go łuskami i gotujemy 5 min. Następnie przelewamy go zimną wodą i obieramy ze skórki. Na rozgrzanej patelni z masłem smażymy boczek i pokrojoną w kostkę cebulkę, pod koniec dodajemy obrany i posiekany czosnek oraz ryż.  Całość zalewamy bulionem, do poziomu zakrycia ryżu. Kiedy bulion wsiąknie znowu polewamy nim patelnię z ryżem i resztą składników. Doprawiamy do smaku przyprawamy, dolewając bulionu do momentu aż ryż będzie mięciutki. Dorzucamy posiekaną natkę pietruszki i bób i jeszcze momencik podsmażamy. Podajemy na ciepło:)

Smacznegooo:)

file1310411062



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz