Ryż smażony z bekonem i sosem sojowym KIKKOMAN Less Salt

15 listopada 2013, dodał: kociara
Artykuł zewnętrzny

ryz

 

Składniki ( dla 4 osób):

250 g surowego białego ryżu
400 ml wody
3 jajka
3/4 łyżeczki soli
1/8 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
3 łyżeczki oleju roślinnego
115 g boczku pokrojonego w paski
30 ml sosu sojowego
300 g mrożonego zielonego groszku, rozmrożonego
2 posiekane dymki

Sposób przygotowania:

Wlać wodę do rondelka i doprowadzić do wrzenia. Dodać ryż, wymieszać. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 20 minut. Jajka lekko roztrzepać, doprawić solą i pieprzem.

Rozgrzać łyżeczkę oleju na małej patelni, wlać jajka i rozprowadzić równomiernie po dnie patelni, aby się równo usmażyły. Smażyć przez około 3 minuty, po czym przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze przez minutę. Następnie zdjąć z patelni i położyć na chłodnej powierzchni. Gdy ostygną, pokroić w cienkie plasterki.

Włożyć boczek do dużej głębokiej patelni i smażyć na średnim ogniu, aż będzie równomiernie przyrumieniony. Wyjąć z patelni, osuszyć i pokruszyć na kawałki.Pozostałe 2 łyżeczki oleju wlać na patelnię z tłuszczem wytopionym z boczku. Dołożyć ryż i dokładnie wymieszać, by się pokrył tłuszczem, rozbijając przy tym wszelkie pozlepiane grudki. Domieszać do ryżu boczek, sos sojowy, groszek, usmażone jajka i dymkę. Podgrzewać przez około 3 minuty.

Smacznego:)

Do przygotowania tego dania użyłam Sosu Sojowego KIKOMANN Less Salt.

Obraz 011

Jest to naturalnie warzona i poddana naturalnej fermentacji przyprawa pochodząca z Japonii. Świetnie pasuje do dań rybnych, mięs, jako dressing do sałatek. Dzięki temu że jest to wersja sosu sojowego z mniejszą zawartością soli przyprawa jest jeszcze bardziej delikatna w smaku a przede wszystkim jest dla nas zdrowsza. Przyprawa na pewno znajdzie zastosowanie w każdym domu, świetnie pasuje do dań śródziemnomorskich  czy tradycyjnej kuchni polskiej np. jako dodatek do sosu do kopytek z żeberkami:)

Jest to produkt w 100% naturalny! W jego składzie nie znajdziemy żadnej chemii czy sztucznych barwników.

Jeśli chcecie poczytać więcej na temat tej przyprawy lub poszukać oryginalnych przepisów z jej zastosowaniem, to zapraszam na stronę www.kikkoman.eu