Ryż po meksykańsku z mięsem
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
- 2 woreczki ryżu
Farsz:
- 50 dag mięsa mielonego (wieprzowo-wołowego)
- 3 nieduże cebule
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżki masła
- 1 puszka fasoli czerwonej
- 1 puszka kukurydzy
- kilka płatów papryki konserwowej
- przyprawy (słodka i ostra papryka, pieprz, bazylia, oregano)
- gęsty przecier pomidorowy (0,5 l słoik)
- do ozdoby: papryka oraz ogórek konserwowy
Farsz: Pokrojone cebule smażymy do zeszklenia na maśle, dodajemy roztarty czosnek i mięso. Przyprawiamy. Dusimy z przecierem, dodajemy odsączoną fasolę i kukurydzę.
Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie na sypko. Na talerz rozkładamy po 1/3 woreczka ryżu na osobę. Farsz podgrzewamy, następnie wykładamy na ryż. Ozdabiamy wg gustu i voila!