Ryż na słodko inaczej

11 lipca 2011,
dodał: cropka
Artykuł zewnętrzny

Przepis na 4 porcje:

50 dag. truskawek

25 dag. ryżu

szklanka mleka

cukier waniliowy

łyżka masła

10 dag. cukru

skórka z cytryny

masło do wysmarowania formy

Truskawki umyj, wysusz, usuń szypułki. W rondelku zagotuj wodę, dodaj masło, wsyp opłukany ryż. Gdy prawie wchłonie wodę, dodaj mleko, cukier i cukier waniliowy (ja dodaję również olejek waniliowy, dla zapachu). Obserwuj ryż, w razie potrzeby dolewam jeszcze mleko, gotując tak długo, aż będzie miękki i puchaty… Żaroodporne naczynie smaruję masłem, wykładam warstwę ryżu, truskawki, znów ryż, truskawki, kończę ryżem, wierzch posypuję skórką z cytryny. Zapiekam ok. 15 – 20 minut. Można podawać ze śmietaną. Pyszne, lekkie, puszyste danie, pachnące wakacjami. Polecam :)

file1310390113



FORUM - bieżące dyskusje

Uzbekistan i Kazachstan
Jakoś mnie tam nie ciągnie - wolę bardziej cywilizowane miejsca....
kąpiel noworodka
Szare mydlo jest najlepsze, ale dziś mamy Ci nie docenią bo jest zbyt...
Perfumy i Internet
Jeśli zapach jest już sprawdzony, to jak najbardziej można polować na cenowe okazje ulubionych...
Jak przygotować się do pracy w ogro…
Jak ktoś wie, jak się za to zabrać, to z samodzielnego założenia ogrodu...