Ryż na słodko inaczej
Artykuł zewnętrzny
Przepis na 4 porcje:
50 dag. truskawek
25 dag. ryżu
szklanka mleka
cukier waniliowy
łyżka masła
10 dag. cukru
skórka z cytryny
masło do wysmarowania formy
Truskawki umyj, wysusz, usuń szypułki. W rondelku zagotuj wodę, dodaj masło, wsyp opłukany ryż. Gdy prawie wchłonie wodę, dodaj mleko, cukier i cukier waniliowy (ja dodaję również olejek waniliowy, dla zapachu). Obserwuj ryż, w razie potrzeby dolewam jeszcze mleko, gotując tak długo, aż będzie miękki i puchaty… Żaroodporne naczynie smaruję masłem, wykładam warstwę ryżu, truskawki, znów ryż, truskawki, kończę ryżem, wierzch posypuję skórką z cytryny. Zapiekam ok. 15 – 20 minut. Można podawać ze śmietaną. Pyszne, lekkie, puszyste danie, pachnące wakacjami. Polecam :)