Ryż imbirowy z kukurydzą
Ryż imbirowy z kukurydzą
Czas :ok. 1 godziny
Składniki :30 dag ryżu
1 puszka kukurydzy
2 kostki bulionu drobiowego Knorra
1 łyżka masła
3 łyżki oleju słonecznikowego
3 łyżki usiekanej natki pietruszki
2-3 centymetry korzenia świeżego imbiru
1 litr wody
W garnku o grubym dnie rozgrzać oliwę z masłem , wrzucić na rozgrzany tłuszcz obrany i pokrojony w plasterki imbir . Chwilę smażyć tak by tłuszcz nabrał aromatu . Wyjąć . Na tłuszcz wsypać ryż . Przesmażyć mieszając ( ok. 3 minut ) . Zalać wodą . Dodać kostki bulionowe . Gotować na średnim ogniu . Kiedy ryż wchłonie połowę wody dodać odsączoną kukurydzę . Wymieszać . Nadal gotować , aż ryż wchłonie wodę . Przykryć . Zawinąć w koc i zostawić na ok. 20 minut .Przed podaniem wymieszać z usiekaną natką pietruszki .
Podawać do dań z drobiu lub wegetariańskich .
nadesłane: Babciagramolka