Ryż Britta w pięciu odmianach – opinia testerki

16 września 2012, dodał: Yolana
Artykuł zewnętrzny

Miałam ogromną przyjemność wraz z rodziną przetestować pięć rodzajów ryży BRITTA, sprowadzanych z różnych części świata przez firmą SAWEX. W zestawie znalazły się, poza ogólnie znanym ryżem białym, również te mniej znane, a mianowicie: ryż brązowy, ryż dziki, ryż jaśminowy i ryż Parboiled.

Pierwsze danie przyrządziłam dla mojej córki, więc miało formę atrakcyjną dla ośmiolatki, a przy tym zawierało potrzebne składniki odżywcze i witaminy.

Użyłam do niego ryżu białego BRITTA, uformowanego w kształty owoców, posypanych suszonym koperkiem oraz kebabu z sosem śmietanowo-czosnkowym. Całość uzupełnia mix sałat:

Kolejne danie – z ryżem Parboiled – to hamburger i ogórki kiszone dla mojego starszego syna, który uwielbia fast foody i czasem trzeba użyć podstępu, by przy okazji zjadł coś wartościowego:

Ryż dziki to egzotyka na moim stole, więc wymaga specjalnego traktowania:)  Oto moja propozycja podania:

Grillowana pierś kurczaka oraz  surówki z marchewki, czerwonej kapusty i pora oraz z kapusty białej, rzodkiewki i natki selera – czyli zdrowo i pożywnie:

Ryż brązowy znakomicie smakuje z opiekanym mięsem drobiowym i brokułami:

Ryż jaśminowy natomiast stanowi świetną oprawę dla placuszków z cukinii – u mnie w dwóch wersjach – obtoczonej w jajku i panierce oraz usmażonej tylko z dodatkiem soli i pieprzu czarnego. Dodatkiem jest surówka z marchewki i pora oraz brokuły:

Ryż BRITTA daje mi wiele możliwości w kuchni, by zaspokoić gusty mojej rodziny. Jest smaczny, nie klei się i pozwala na zdrowe żywienie osób w każdym wieku. Uważam, że powinien znaleźć się w każdym domu.

Testowała:

Jola