Ryż biały marki Britta
Ryż sprowadzany aż z Ameryki Południowej, uprawiany na ekologicznych czystych terenach. Ryż posiada śnieżnobiały kolor i wspaniały aromat.
Zastosowanie:
Znakomity do przygotowania dań kuchni tradycyjnej i egzotycznej. Polecany także do sałatek, przystawek i słodkich deserów.
Producent:
Sawex Food
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
Wartość energetyczna: 1440 kJ / 344 kcal
Białko: 6,7 g
Węglowodany: 78,9 g
Tłuszcz: 0,7 g
Cena: 2,89 zł – 4,99 zł
Opinia:
Chyba najczęściej używany ryż do przygotowania potraw. Zwykle w wersji białej, dzięki współpracy odkryłam, że ryż ten można zabarwiać, aby nadać potrawom oryginalny i zachwycający wygląd.
Do uzyskania koloru czerwonego ryżu użyłam suszonych buraczków marki Marsyl. Można oczywiście użyć do tego świeżego buraka, pokrojonego w plastry. Ryż w torebkach należy uciskać łyżką podczas gotowania, aby nadać mu jednolity kolor.
Zieloną barwę nada mu zmiksowana pietruszka lub szpinak.
Różowo- pomarańczową barwę uzyska się dzięki soku pomidorowemu.
Kolor fioletowy otrzymamy za pomocą czerwonej kapusty wrzuconej do garnka wraz z ryżem.
Niebieską barwę ryżu otrzymamy gotując go wraz z czarnymi jagodami.
Potrawy podawane na bazie ryżu mogą zachwycać głównie sposobem w jaki się je podaje, dlatego zachęcam do barwienia ryżu. Zmiana barwy nie zmienia smaku ryżu. Bez wysiłku możemy zachwycić oko naszych gości i domowników.