Rybno-pieczarkowe kotlety
Bardzo lubię ryby pod każda postacią .To taka moja wersja ogólnie znanych kotletów rybnych.
Czas : 1 godzina
Składniki :
1 średniej wielkości filet z pangi ( lub innej białej ryby )
15 dag surowego boczku
1 cebula
10 dag pieczarek
bułka tarta
sól
pieprz mielony
1 jajko
olej
1 łyżka masła
Zmiksować boczek i filety w malakserze robota kuchennego ( lub zmielić maszynką do mięsa – ryba musi być po rozmrożeniu odciśnięta z wody ). Cebulę i pieczarki drobno pokroić i usmażyć na2 łyżkach oleju na rumiano . Przestudzone dodać do masy rybnej . Wymieszać masę z ryby i boczku, jajko, pieczarki . Dosypać trochę bułki tartej ( ok. 4 łyżek ) tak by dało się formować kotlety . Doprawić solą i pieprzem .
Uformować kotlety, panierować w bułce tartej – lekko spłaszczyć .
Na patelni rozgrzać olej i smażyć na gorącym kotlety na rumiano z obu stron . Zmniejszyć gaz i dosmażyć kotlety . W ostatnim momencie smażenia dodać masło.