Rybno-pieczarkowe kotlety

4 lutego 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Bardzo lubię ryby pod każda postacią .To taka moja wersja ogólnie znanych kotletów rybnych.

Czas : 1 godzina

Składniki :

1 średniej wielkości filet z pangi ( lub innej białej ryby )

15 dag surowego boczku

1 cebula

10 dag pieczarek

bułka tarta

sól

pieprz mielony

1 jajko

olej

1 łyżka masła

Zmiksować boczek i filety w malakserze robota kuchennego ( lub zmielić maszynką do mięsa – ryba musi być po rozmrożeniu odciśnięta z wody ). Cebulę i pieczarki drobno pokroić i usmażyć na2 łyżkach oleju na rumiano . Przestudzone dodać do masy rybnej . Wymieszać masę z ryby i boczku, jajko, pieczarki . Dosypać trochę bułki tartej ( ok. 4 łyżek ) tak by dało się formować kotlety . Doprawić solą i pieprzem .

Uformować kotlety, panierować w bułce tartej – lekko spłaszczyć .

Na patelni rozgrzać olej i smażyć na gorącym kotlety na rumiano z obu stron . Zmniejszyć gaz i dosmażyć kotlety . W ostatnim momencie smażenia dodać masło.

file1265318591