Rybka w warzywkach
Składniki:
- dwa filety z Pangi,
- warzywa wedle uznania: 1-2 marchewki, 1-2 pietruszki – korzeń , kawałek – selera, 1 papryka, 1 pomidor, 1 cebulka, może być również nać pietruszki.
- przyprawy do rybek,
- cytryna,
- folia aluminiowa
Sposób wykonania: rybkę myjemy i przyprawiamy, kładziemy na folii aluminiowej , wyciskamy na nią trochę soku z cytryny lub jak wolimy kładziemy plasterek lub dwa. Następnie ścieramy na rybę na tarece z dużymi oczkami warzywa: marchew, pietruchę, seler. Potem kroimy paprykę w paski (z pięć na jednego fileta) i kładziemy na nasz kopczyk warzyw. Na wierzch możemy ułożyć ze 2-3 plastry pomidora i cebulkę, a na to posiekaną nać pietruszki. wszystko zawijamy w folii robiąc kieszonkę. Wkładamy do nagrzanego piekarnika ( temp. ok. 180 – termoobieg ) . Pieczemy około 20 min, aż rybka zmięknie.
Możemy podawać z ugotowanym ryżem lub ziemniaczkami, bądź z frytkami. Ja osobiście uwielbiam samą rybkę – PYCHOTA!!!!
Ps: Filety najlepiej pakować osobno w folię!!!