Rybka w  warzywkach

23 lutego 2011, dodał: barbaksia
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

  • dwa filety z Pangi,
  • warzywa wedle uznania:  1-2 marchewki, 1-2 pietruszki – korzeń , kawałek – selera, 1 papryka, 1 pomidor,  1 cebulka, może być również nać pietruszki.
  • przyprawy do rybek,
  • cytryna,
  • folia aluminiowa

Sposób wykonania:  rybkę myjemy i przyprawiamy, kładziemy na folii aluminiowej , wyciskamy na nią trochę soku z cytryny lub jak wolimy kładziemy plasterek lub dwa. Następnie ścieramy na  rybę na tarece z dużymi oczkami warzywa: marchew, pietruchę, seler. Potem kroimy paprykę w paski (z pięć na jednego fileta) i kładziemy na nasz kopczyk warzyw. Na wierzch możemy ułożyć ze 2-3 plastry pomidora i cebulkę, a na to posiekaną nać pietruszki. wszystko zawijamy w folii robiąc kieszonkę.  Wkładamy do nagrzanego piekarnika ( temp. ok. 180 – termoobieg ) . Pieczemy około 20 min, aż rybka zmięknie.
Możemy podawać z ugotowanym  ryżem lub ziemniaczkami,  bądź z frytkami. Ja osobiście uwielbiam samą rybkę  –  PYCHOTA!!!!
Ps: Filety najlepiej pakować osobno w folię!!!