Ryba z warzywami i ziemniaczane rozetki
Artykuł zewnętrzny
Składniki
4 sztuki tilapi
2 marchewki
1 cebula
1 pietruszka
1/2 pora
mały seler
2 sztuki selera naciowego
fasolka szparagowa kilka strąków
3 łyżki oleju
przyprawy:sól,pieprz,papryka słodka,
Tilapię kroimy na kawałki, skrapiamy olejem,doprawiamy przyprawami.
Warzywa drobno kroimy.W żaroodpornym naczyniu wysmarowanym olejem kładziemy połowę warzyw.Nastepnie układamy rybę i przykrywamy drugą połową warzyw.
Wkładamy do piekarnika i zapiekamy około 35 minut.
Ziemniaczane rozetki składniki
750 gram ziemniaków
1 jajko
sól,pieprz,rozmaryn
łyżeczka masła
Ziemniaki obrać,ugotować. Przepuścić przez praskę. Dodać jajko, sól, pieprz, rozmaryn i masło.
Wymieszać na gładką masę. Worek cukierniczy z założoną końcówką gwiazdką napełnić masą ziemniaczaną. Wyciskać rozetki na posmarowaną blachę tłuszczem.Piec na złoty kolor w temperaturze 220 stopni.