Ryba z sosem śliwkowym

2 listopada 2012, dodał: Dorota
Artykuł zewnętrzny

Składniki:
4 filety rybne pokrojone w kawałki 12×4 cm

Ciasto do panierowania ryby: 50 g mąki pszennej, 50 g mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki sezamu, 20 ml wody z lodówki, olej

Sos: 1 łyżka słodkiej papryki, 75 ml octu jabłkowego, 25 g brązowego cukru, 1 posiekana szalotka, 6 posiekanych śliwek węgierek, 75 ml czerwonego wina- najlepiej porto, 1 łyżka galaretki z czerwonych porzeczek, sok i starta skórka z pomarańczy

Ocet, cukier, paprykę, śliwki i cebulę umieścić w garneczku, zagotować, dodać wino, galaretkę, sok i skórkę pmarańczy. Dusić ok. 20-30 minut, aż odparuje. Ciasto: zmieszać mąkę z ziarnami sezamu, dodać tyle wody, by ciasto miało konsystencję gęstej śmietany, a następnie odstawić na 10 minut. Maczać kawałki ryby w cieście i smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Podawać z sosem i ziarnami sezamu.