Ryba wigilijna wspaniała
Rybka smakuje wybornie.
Składniki
* Filety karpia bez ości ,sandacza lub innej ulubionej ryby 2 duże lub 4 małe
* 1 marchewka ugotowana al ,dente
* 1 ogórek konserwowy
* kawałek sparzonego pora
* 1 posiekana łyżka natki pietruszki
* 1 posiekana łyżka koperku
* sól
* pieprz cytrynowy
* olej do smażenia
* 2 jajka
* bułka tarta do panierki
* sok zcytryny
Filety umyć (zamrożone odmrozić) wytrzeć do sucha papierowym ręcznikiem,posolić,posypać pieprzem,skropić sokiem z cytryny.
Marchewkę ugotować al dente, wystudzić,pokroić w słupki,sparzyć kawałek pora, ogórki,pokroić w słupki,układać na środek ryby ,posypać zieleniną, zwijać roladki,spinać wykałaczkami.
Panierować najpierw w bułce ,potem w jajku i na koniec znów w bułce.
Smażyć w 160 st C 9-10 min w frytownicy lub głębokim oleju na patelni.
Smacznego.