Ryba w sosie bolognese
1/2 kg pangi
1 duża marchew
1 pietruszka
kawałek selera
kawałek pora
liście selera naciowego
1 cebula
30 dag pieczarek
sos bolognese do spaghetti
keczup po cygańsku
sól, pieprz,papryka ostra, cukier
sok z cytryny
1 jajko
bułka tarta
Rybę usmażyć w panierce, ułożyć na półmisku. Marchew, pietruszkę i selera pokroić w cienkie paseczki i chwilkę poddusić na patelni na której smażyła się ryba, podlewając od czasu do czasu łyżką wodyi doprawić cukrem i sokiem z cytryny. Warzywa nie powinny być słone. Następnie podduszone warzywa wykładamy na rybę i smażymy następne – cebulę, pieczarki i pora też pokrojone w paski. Po odparowaniu wody wlewamy rozpuszony w szklance wody sos bolognese i wszystko chwilę gotujumy aż sos zgęstnieje. Doprawiamy keczupem cygańskim, sokiem z cytryny, lub wedle uznania innymi przyprawami. Na końcu dodajemy posiekane liście od selera naciowego, mieszamy i wylewamy na rybę i warzywa. Dekorujemy listkami pietruszki i papryką. Podajemy na gorąco lub na zimno.