Ryba w sosie bolognese

15 stycznia 2010, dodał: eva45
Artykuł zewnętrzny

    1/2 kg pangi
    1 duża marchew
    1 pietruszka
    kawałek selera
    kawałek pora
    liście selera naciowego
    1 cebula
    30 dag pieczarek
    sos bolognese do spaghetti
    keczup po cygańsku
    sól, pieprz,papryka ostra, cukier
    sok z cytryny
    1 jajko
    bułka tarta


    Rybę usmażyć w panierce, ułożyć na półmisku. Marchew, pietruszkę i selera pokroić w cienkie paseczki i chwilkę poddusić na patelni na której smażyła się ryba, podlewając od czasu do czasu łyżką wodyi doprawić cukrem i sokiem z cytryny. Warzywa nie powinny być słone. Następnie podduszone warzywa wykładamy na rybę i smażymy następne – cebulę, pieczarki i pora też pokrojone w paski. Po odparowaniu wody wlewamy rozpuszony w szklance wody sos bolognese i wszystko chwilę gotujumy aż sos zgęstnieje. Doprawiamy keczupem cygańskim, sokiem z cytryny, lub wedle uznania innymi przyprawami. Na końcu dodajemy posiekane liście od selera naciowego, mieszamy i wylewamy na rybę i warzywa. Dekorujemy listkami pietruszki i papryką. Podajemy na gorąco lub na zimno.

    file1263590556