Ryba w korzennej marynacie
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
- 5 filetów solonych z matias
- cytryna
- olej
- ziele angielskie
- gorczyca
- liście laurowe
- cynamon
- odrobina cukru
- sproszkowane goździki
- pieprz w ziarnach
- imbir
Przygotowanie:
Filety namoczyć min 4h , opłukać i wysuszyć, pokroić na jednakowe kawałki ok 5 cm. Cebulę pokroić w kostkę. Cynamon, cukier, sproszkowany imbir oraz goździki wymieszać. Obraną cytrynę pokroić w plasterki. W miseczce układać warstwami cebulę, śledzie i cytrynę. Na cebulę wykładać po listku laurowym i po kilku ziarnach ziela angielskiego. Na każdą warstwę śledzi posypać przyprawy, gorczycę i zmielony pieprz kolorowy. Zalać olejem, odstawić na minimum 3 dni.