Ryba w cieście z pysznym ryżem
Składniki:
- 1/2 kg płatów dowolnej ryby
Ciasto:
- 7 łyżek mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 płaska łyżeczka soli i pieprzu
- trochę imbiru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki wody
Rybę pokroić na małe kawałki.
Składniki na ciasto wymieszać ręcznie lub mikserem.
Kawałk ryby maczać w cieście i smażyć na patelni aż do zarumienienia.
Można podawać z ryżem i sosem słodko – kwaśnym.
Żółty ryż:
Składniki:
- 40 dag ryżu
- 1,25 l bulionu z kostki
- 1 spora cebula
- 2-3 łyżki masła
- 50 g tartego parmezanu
- 1 żółtko
- 150 g śmietany 18 lub 22%
- sól, pieprz
Ryż płuczemy na sitku i czekamy chwilkę by cała woda odciekła.
W tym czasie siekamy cebulę. Na dużej patelni (ew. w rondlu) rozpuszczamy łyżkę masła, dodajemy cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy kolejną łyżkę masła i wsypujemy ryż. Ryż należy smażyć na średnim ogniu ok. 2 minut aż stanie się szklisty, lekko przezroczysty. Gdy tak się stanie wlewamy trochę bulionu (ok. 1/2 szklanki ) i gotujemy aż ryż wchłonie cały płyn. Następnie czynność powtarzamy ok. 3-4 razy. Ryż powinien się w ten sposób gotować ok. 20-25 minut- aż risotto będzie gęste a ryż miękki ale nie rozgotowany. Śmietanę mieszamy z żółtkiem i parmezanem. Gdy ryż będzie gotowy dodajemy śmietanę i dobrze mieszamy. Podgrzewamy jeszcze ok 2 minut. Doprawiamy solą.