Ryba w cieście drożdżowym

20 stycznia 2012, dodał: ilka_86
Artykuł zewnętrzny
Ryba w cieście to nic innego jak ciasto drożdżowe upieczone na kształt rybki z pysznym pieczarkowo-serowym farszem z filetem rybnym w środku :) Jak wiadomo rybka jest dobra na wszystko, poprawia humor i wywołuje uśmiech na buzi, tak bardzo potrzebny w te chłodne zimowe dni :)
Rybkę zajadamy na ciepło, gdyż rozpuszczony ser, który znajduje się wewnątrz ciasta jest wtedy najsmaczniejszy. Taka porcja wystarczy, aby nakarmić pięć bardzo głodnych dorosłych osób.
Nie przerażajcie się czasem przygotowania potrawy, wystarczy przygotować nadzienie wcześniej np. kilka godzin przed czy poprzedniego dnia, ciasto można także wcześniej zagnieść i odstawić na kilka godzin przykryte ściereczką do wyrośnięcia. A potem pozostaje już tylko wycinanie, nakładanie farszu, sklejanie i dekorowanie rybki ;)


Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 200 ml mleka
  • 100 g masła
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
Nadzienie:
  • 500 g pieczarek
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 g ryby o białym mięsie (np. dorsz)
  • 200 g startego sera żółta
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki (świeżej)
  • sól
  • pieprz biały
  • zioła prowansalskie
  • przyprawa do ryb
Dodatkowo:
  • roztrzepane jajko + 1 łyżka mleka do posmarowania
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać ciepłe, stopione masło, resztę składników, wymieszać zagnieść, aż ciasto będzie gładkie i  elastyczne. Przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na minimum 1 godz. do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotować farsz: Pieczarki umyć, pokroić w plasterki, udusić na łyżce masła, doprawić do smaku solą i pieprzem. Cebulę i  czosnek obrać, pokroić drobno i podsmażyć na reszcie masła na osobnej patelni lub w rondlu. Uduszone pieczarki wymieszać z cebulką, czosnkiem i  natką pietruszki. Filet z ryby opłukać, natrzeć z obydwu stron solą, pieprzem białym, przyprawą do ryb i ziołami. Odstawić.
Wyrośnięte ciasto podzielić na pół. Jedną część rozwałkować na koło o  średnicy ok. 30-35 cm, wyciąć kształt ryby. Nałożyć farsz pieczarkowo-cebulowy, na to całe filety ryby, posypać tartym serem, przykryć drugą częścią rozwałkowanego ciasta. Odciąć nożem niepotrzebne skrawki ciasta, formując kształt ryby (taki sam jak na spodzie). Z  odkrojonych części ciasta zrobić rybie płetwy, oko i skrzela. Wokół ryby, na ogonie i na płetwach docisnąć ciasto widelcem. Za pomocą nożyczek wykonać rybie łuski. Całą rybę (powierzchnię posmarować roztrzepanym jajkiem z  mlekiem). Za pomocą szpatułki podnieść oklapnięte łuski.
Rybę wstawić do nagrzanego do 200*C piekarnika i piec 15 minut, po tym czasie obniżyć temperaturę do 180*C i piec kolejne 45 minut. Jeśli w  czasie pieczenia wierzch ciasta zacznie się szybko rumienić – przykryć wierzch papierem do pieczenia.

file1327059882