Ryba Tilapia w cieście cebulowo-piwnym
Czas : 30 minut
Składniki :
- 3 płaty Tilapii średniej wielkości
- 2 cebule
- ½ szklanki piwa
- 2 mini kosteczki Knorra ,,Prażona cebulka „
- ½ łyżeczki pieprzu mielonego
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- sok z cytryny
- sól
- pieprz czarny grubo mielony do posypania ryby
- 10 łyżek mąki
- 2 jajka
- oliwa do smażenia
Rybę osolić, popieprzyć. Filety przekroić na połówki. Skropić sokiem z cytryny. Cebule utrzeć na miazgę na drobnej tarce jarzynowej. Zrobić ciasto z piwa, jajek mąki. Dodać miazgę z cebuli, rozkruszone mini kosteczki Knorra, Pieprz, paprykę. Na patelni rozgrzać oliwę. Filety rybne maczać w cieście i kłaść na rozgrzany tłuszcz. Smażyć na rumiano z obu stron. Zmniejszyć gaz i dosmażyć rybę. Podawać z surówka z kiszonej kapusty. Można podać do tego ziemniaki z wody, ale niekoniecznie.
Można w tym cieście przyrządzać również inne rodzaje filetów rybnych Doskonała jest tak zrobiona Panga, Morszczuk, Dorsz. Jeżeli ktoś nie przepada za smakiem piwa, albo obiad mają jeść również dzieci, proponuję zastąpić Piwo mlekiem. Ciasto będzie delikatniejsze, a smaku to nie pogorszy.