Ryba rozmaitości

24 sierpnia 2009, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Ryba rozmaitości

Sposób na rybę inaczej. Robi się ją prawie tak samo jak rybę po grecku.

Czas : 30 minut + 4 godziny w lodówce

Składniki : ½ kg ryby ( Panga , Dorsz , Tilapia )
1 szklanka pokrojonej w paseczki brzoskwini z syropu
1 szklanka pokrojonej w paseczki papryki konserwowej
1 ogórek kiszony pokrojony w pół plasterki
1 duża cebula pokrojona w piórka
½ szklanki soku z brzoskwiń
1 szklanka wody
1 kostka bulionu rybnego Knorra
oliwa
mąka
2 łyżki pikantnego ketchupu
4 łyżeczki przecieru pomidorowego
sól
2 łyżeczki mielonego pieprzu
1 łyżeczka sosu sojowego

Filety rybne posolić i obtoczyć w mące . Usmażyć na oliwie na rumiano. Odłożyć .Na 2 łyżkach oleju zeszklić cebulę nie rumieniąc jej . Wlać sok z brzoskwini i wodę. Dodać ketchup, przecier, kostkę bulionową , pieprz , sos sojowy . Dusić 10 minut. Dołożyć brzoskwinie, paprykę , ogórek i dusić jeszcze 5 minut. W naczyniu z pokrywką układać warstwami : sos , rybę pokrojoną w 2 cm paski , sos. Przykryć . Zostawić do ostygnięcia , a potem wstawić do lodówki na 4 godziny.

 

nadesłane: Babciagramolka