Ryba po chińsku

29 stycznia 2011, dodał: martul
Artykuł zewnętrzny


Danie idealna na karnawałowe przyjęcie , smaczne i bardzo kolorowe ;)

Sposób przygotowania:

Sos:

Marchewkę zetrzeć na dużych oczkach tarki. Papryczkę pokroić w paski, a ananasa w kostkę.

Cebulę pokrojoną w piórka i zgnieciony czosnek, smażymy w woku na odrobinie oleju, dodajemy marchew, przesmażamy i wlewamy bulion. Próżymy 15 minut. Dodajemy paprykę, ananasa razem z sokiem i zagotowujemy , dorzucamy przekrojone na pół pomidorki. Dodajemy ocet winny i sos sojowy. Następnie rozdrabniamy 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej w zimnej wodzie, wlewamy do sosu i zagotowujemy. Odstawiamy.

Ciasto:

Jajka roztrzepać z 2 łyżeczkami mąki ziemniaczanej, 3 łyżeczkami mąki pszennej i płaską łyżeczką proszku do pieczenia.

Kawałki ryby moczymy w cieście i smażymy.

Na każdy kawałek ryby nakładamy przygotowany sos.

Ze względu na piękną kompozycje kolorów , danie najlepiej prezentuję się na białym półmisku