Ryba na warzywach z orzeźwiającym sosem cytrynowym i ryżem

25 kwietnia 2012,
dodał: blue
Artykuł zewnętrzny

Potrawy gotowane na parze zachowują swoje składniki odżywcze i witaminy. Przez to są zdrowe i lekkostrawne. Obalam mit, że takie dania są mało sycące – wręcz przeciwnie – można jeść zdrowo i zaspokoić głód.

Składniki:

1 filet ryby
1 saszetka ryżu
1 puszka kukurydzy
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka groszku
3 marchewki
bazylia
1 kostka rosołowa
2 łyżeczki „Przyprawy do ryb”
1 łyżka masła
2 łyżki mąki pszennej
1 szklanka mleka
sok z połowy cytryny
1 płaska łyżka śmietany np. 12%

Przygotowanie:

Sos cytrynowy: Masło roztopić, dodać mąkę i wymieszać. Dolać mleko
i gotować, aż sos zgęstnieje. Dorzucić kostkę rosołową i
wymieszać, aż się rozpuści. Zdjąć z ognia, dolać sok z cytryny i dodać
śmietanę.

Do parowaru wsypać fasolę, groszek, marchewkę (startą na wiórki) i
kukurydzę i gotować przez ok. 25 min. Rybę posypać przyprawą oraz
bazylią i gotować w parowarze przez ok. 10-15min. Ryż można ugotować albo w parowarze, albo w garnku (jak kto woli).

Warzywa rozłożyć na talerzu. Aby ryż ładnie się prezentował, można go ukształtować np. w filiżance. Rybę pokroić w grube paski i rozłożyć na warzywach, a następnie polać sosem cytrynowym.
Danie można ozdobić paskami marchewki, ćwiartkami pomidora i winogronami.



FORUM - bieżące dyskusje

Doda Dream Show
Całkiem możliwe. Z jednej strony okej, ma jakiś swój wizerunek sceniczny, publiczny, medialny,...
Pracoholizm
AI - wspaniałe narzędzie i genialne odkrycie, które ludzkość będzie wykorzystywać także przeciwko...
klejenie butów
Zużyte obuwie wygląda źle i psuje cały nasz wizerunek. Czasem jednak warto ratować...
Jak radzicie sobie z pielęgnacją ce…
Które miejsca macie najbardziej przesuszone? U siebie zauważyłam, że najbardziej suche mam łydki....