Ryba na warzywach z orzeźwiającym sosem cytrynowym i ryżem
Potrawy gotowane na parze zachowują swoje składniki odżywcze i witaminy. Przez to są zdrowe i lekkostrawne. Obalam mit, że takie dania są mało sycące – wręcz przeciwnie – można jeść zdrowo i zaspokoić głód.
Składniki:
1 filet ryby
1 saszetka ryżu
1 puszka kukurydzy
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka groszku
3 marchewki
bazylia
1 kostka rosołowa
2 łyżeczki „Przyprawy do ryb”
1 łyżka masła
2 łyżki mąki pszennej
1 szklanka mleka
sok z połowy cytryny
1 płaska łyżka śmietany np. 12%
Przygotowanie:
Sos cytrynowy: Masło roztopić, dodać mąkę i wymieszać. Dolać mleko
i gotować, aż sos zgęstnieje. Dorzucić kostkę rosołową i
wymieszać, aż się rozpuści. Zdjąć z ognia, dolać sok z cytryny i dodać
śmietanę.
Do parowaru wsypać fasolę, groszek, marchewkę (startą na wiórki) i
kukurydzę i gotować przez ok. 25 min. Rybę posypać przyprawą oraz
bazylią i gotować w parowarze przez ok. 10-15min. Ryż można ugotować albo w parowarze, albo w garnku (jak kto woli).
Warzywa rozłożyć na talerzu. Aby ryż ładnie się prezentował, można go ukształtować np. w filiżance. Rybę pokroić w grube paski i rozłożyć na warzywach, a następnie polać sosem cytrynowym.
Danie można ozdobić paskami marchewki, ćwiartkami pomidora i winogronami.