Ryba duszona w jarzynach
Artykuł zewnętrzny
składniki:
- 4 filety z dorsza,
- 2 cebule,
- 1 marchewka,
- seler,
- 1 strąk papryki,
- 2 pomidory,
- 2 duże pory,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- sól, pieprz,
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- szczypta papryki mielonej ostrej,
- rosół z kostki do podlania.
2 posiekane drobno cebule dusić w 2 łyżkach oliwy, obrać i utrzeć na tarce marchewkę i seler. Pokroić w paski strąk papryki, 2 pomidory i 2 duże pory. Dodać do cebuli, podlać rosołem z kostki, gotować 10 minut. Rozmrożone 4 filety z dorsza pokroić na kawałki, ułożyć na jarzynach i gotować ( nie mieszając) 20 minut. Po ugotowaniu zamieszać, doprawić pieprzem, solą, ostrą papryką w proszku i łyżką przecieru pomidorowego. Potrawa powinna być dość gęsta. Podać ją do świeżych ziemniaków, posypanych koperkiem.