Ryby są polecane w zdrowej diecie jako wartościowe źródło białka zwierzęcego. Najpopularniejsze są ryby morskie, jak mintaj, śledź, makrela, łosoś czy dorsz. Warto jednak sprawdzić te mniej znane gatunki ryb, które również posiadają wiele wartościowych składników odżywczych. Brama to ryb, o której dotąd słyszało niewiele osób, a jest ona naprawdę warta uwagi.
Z jakich wód pochodzi brama?
Brama to ryba słonowodna i typowo oceaniczna, a więc jeszcze dość egzotyczna dla naszej części świata. Jej smak znali dotąd najczęściej turyści podróżujący w mniej oczywiste kierunki wakacyjnych podróży. a Jej łowiska są położone na Oceanie Spokojnym, Indyjskim oraz na Atlantyku. Odnotowano też obecność bramy w głębszych rejonach Morza Śródziemnego. Żyje dość głęboko, bo nawet na 400 m. pod taflą wody. Preferuje samotniczy tryb życia i żerowania. Posiada pokaźne uzębienie w dolnej szczęce i jest dość groźnym drapieżnikiem, preferującym krewetki i mniejsze gatunki ryb. Osiąga wymiary do 70 cm i wagę do 6 kg. Jej ciało ma srebrzysty kolor oraz owalną, dość spłaszczoną po bokach formę. Wyróżniają ją także złote płetwy piersiowe i złote tęczówki oczu.
Brama na zdrowe serce i mózg, a także na odchudzanie
Jeśli preferujecie lekką dietę, w której jest ograniczona ilość tłuszczu, to wybór bramy będzie najbardziej trafiony. Jej mięso zawiera tylko 2 gramy tłuszczu na 100 g i są wśród nich nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Jest bogate w białko, niezbędne dla prawidłowego rozwoju mięśni (18 g na 100 g mięsa). Zawiera również sód (65 mg), witaminy A i D, ważne m.in. dla zachowania zdrowia oczu, a także magnez, wapń i fosfor, odpowiedzialne za mocne kości i zapobiegające osteoporozie.
Ze względu na zdrowe tłuszcze polecam bramę dla osób zmagających się z nadciśnieniem i chorobami serca, a także chcących wesprzeć sprawne funkcjonowanie mózgu i profilaktykę schorzeń neurologicznych, jak np. choroba Parkinsona, Alzheimera czy udar mózgu. Natomiast niska wartość kaloryczna produktu (tylko 92 kcal na 100 g) zwróci uwagę osób odchudzających się i będących na diecie redukcyjnej. Polubią ją także dzieci, których rozwój fizyczny i umysłowy jest oparty na zdrowych źródła białka i tłuszczu, a dodatkowe wartości odżywcze pomagają utrzymać wysoką odporność.
Jak smakuje mięso tej zdrowej ryby i jak je przyrządzić?
Brama po przyrządzeniu smakuje bardzo delikatnie, ale mimo to posiada dość jędrną konsystencję. Jej mięso jest białe i świetnie prezentuje się na talerzu. Dzięki temu odpowiada na oczekiwania wielu konsumentów, pasuje do wielu dań i jest znakomitą alternatywą dla znanych już gatunków ryb. Dlatego warto zaproponować ją zarówno na obiad dla całej rodziny lub na grilla z przyjaciółmi.
Ze względu na długi transport i oczekiwania większości konsumentów, którzy preferują kupowanie produktów niewymagających dodatkowego przygotowania, w Polsce dostępne w sprzedaży są głównie filety z bramy. Można już kupić je w większych sklepach, głównie marketach. Filety można usmażyć lub udusić na patelni, upiec w piekarniku czy na grillu, lub dodać do potrawy gotowanej na parze. Z mojego doświadczenia najlepszymi dodatkami do tej pysznej ryby będą nasze krajowe warzywa i biały lub brązowy ryż. Wyśmienicie smakuje np. brama duszona w sosie z pomidorów z dodatkiem czosnku, przyprawiona grubo mielonym pieprzem i solą morską. Innym pomysłem na nieco wykwintniejsze danie będzie brama w pysznej marynacie z cytryną, upieczona na grillu i podana ze świeżym rozmarynem.
Jeśli szukacie pomysłu na oryginalny posiłek, który będzie smakował wszystkim i do tego zadba o Wasze zdrowie, koniecznie spróbujcie bramy – zapewniam, że będziecie wracać do niej coraz częściej. Dodatkowym plusem jest jej przystępna cena i coraz większa dostępność na naszym rynku, co w obliczu szybko malejącej populacji rodzimych ryb bałtyckich (np. dorsza) jest dobrym rozwiązaniem na urozmaicenie naszej codziennej diety.