Rurki z kremem – słodkie małe co nieco

17 marca 2013, dodał: myszka9988
Artykuł zewnętrzny
 Ciasto:
 3 szklanki mąki 
 200g margaryny
 2 żółtka
 1 szklanka śmietany

 Krem:
 4 białka
 2 szklanki cukru
 1/2 szklanki wody
 1 łyżka octu              
 szczypta kwasku cytrynowego.

 Ciasto:  Margarynę siekamy z mąką. Żółtka mieszamy ze śmietaną,
 dodajemy szczyptę soli, wlewamy do mąki i siekamy nożem na koniec
 zagniatamy. Odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.
 Ciasto wałkujemy na cienko i kroimy długie paski, zawijamy na metalowe
 rurki. Wierz smarujemy białkiem i posypujemy cukrem.
 Pieczemy w temp. 200  stopni, przez 15minut
 Upieczone, zimne rurki uzupełniamy kremem. 

 Krem: Wodę z cukrem gotujemy do rozpuszczenia pod przykryciem . Pod
koniec gotowania dodajemy ocet. Białka ubijamy na sztywno,najlepiej w metalowej
 misce. Gorący syrop wlewamy powoli do białek i ubijamy na parze (garnek
z gorącą wodą, woda musi lekko się gotować)na sztywny puszysty krem. Na
 koniec ubijania dodajemy kwasek cytrynowy.

file1363508362