Rurki z kremem – słodkie małe co nieco
Artykuł zewnętrzny
Ciasto: 3 szklanki mąki 200g margaryny 2 żółtka 1 szklanka śmietany Krem: 4 białka 2 szklanki cukru 1/2 szklanki wody 1 łyżka octu szczypta kwasku cytrynowego. Ciasto: Margarynę siekamy z mąką. Żółtka mieszamy ze śmietaną, dodajemy szczyptę soli, wlewamy do mąki i siekamy nożem na koniec zagniatamy. Odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Ciasto wałkujemy na cienko i kroimy długie paski, zawijamy na metalowe rurki. Wierz smarujemy białkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy w temp. 200 stopni, przez 15minut Upieczone, zimne rurki uzupełniamy kremem. Krem: Wodę z cukrem gotujemy do rozpuszczenia pod przykryciem . Pod koniec gotowania dodajemy ocet. Białka ubijamy na sztywno,najlepiej w metalowej misce. Gorący syrop wlewamy powoli do białek i ubijamy na parze (garnek z gorącą wodą, woda musi lekko się gotować)na sztywny puszysty krem. Na koniec ubijania dodajemy kwasek cytrynowy.