Rurki z kremem
Przepis na ciasto:
50 dag mąki
25 dag masła
0,25 l śmietany
cukier waniliowy
krem:
śmietanka śnieżka
1 galaretka cytrynowa
Ciasto półfrancuskie:
Mąkę przesiać, dodać schłodzone masło, posiekać na stolnicy. Dodawać stopniowo śmietanę, ciasto zagnieść, dokładnie wyrobić. Po dokładnym wyrobieniu ciasta włożyć na kilka godzin do lodówki. Po wyjęciu z lodówki rozwałkować, pokroić w paski 2, 3 cm. Paski nawinąć na rurki, posmarować jajkiem z jednej strony, posypać cukrem i piec na złoty kolor około 20-25 minut.
Krem:
Ubić śmietankę z przepisu na opakowaniu, pod koniec ubijania dodać galaretkę rozpuszczoną w niecałej szklance wody i wystudzoną. Dalej miksować.
Nadziać rurki najlepiej na stojąc i odstawić na pół godziny do lodówki. Najlepsze za jakiś czas jak zmiękną.