Rurki z kremem

12 stycznia 2010,
dodał: eva45
Artykuł zewnętrzny

    Przepis na ciasto:
    50 dag mąki
    25 dag masła
    0,25 l śmietany
    cukier waniliowy
    krem:
    śmietanka śnieżka
    1 galaretka cytrynowa

      Ciasto półfrancuskie:

      Mąkę przesiać, dodać schłodzone masło, posiekać na stolnicy. Dodawać stopniowo śmietanę, ciasto zagnieść, dokładnie wyrobić. Po dokładnym wyrobieniu ciasta włożyć na kilka godzin do lodówki. Po wyjęciu z lodówki rozwałkować, pokroić w paski 2, 3 cm. Paski nawinąć na rurki, posmarować jajkiem z jednej strony, posypać cukrem i piec na złoty kolor około 20-25 minut.

      Krem:

      Ubić śmietankę z przepisu na opakowaniu, pod koniec ubijania dodać galaretkę rozpuszczoną w niecałej szklance wody i wystudzoną. Dalej miksować.

      Nadziać rurki najlepiej na stojąc i odstawić na pół godziny do lodówki. Najlepsze za jakiś czas jak zmiękną.

      file1263311694



      FORUM - bieżące dyskusje

      Płock
      Ja to już w ogóle nie widzę promocji, bo sam napis Promocja przeczy...
      Domowe przepisy
      Ja mam fajny przepis na domowe lody tj. rozgnieciony banan, 3 łyżki śmietany...
      Kosmetyki z herbaty
      Ja robię z kawy mielonej
      Klasyka literatury - do czego wraca…
      Do poprzedniej nawet się nie umywa i pomyśleć, że kiedyś reżyserzy potrafili zrobić coś wartościowego...