Ruloniki stracciatella
BISZKOPT: 4 jajka, szkl. cukru, szkl.mąki pszennej, łyże4czka proszku do pieczenia.
Białka ubić z cukrem, dodawać po 1 żółtku, dodać mąkę z proszkiem. Wyłożyć na blachę o wym.37x42cm. Piec ok. 20-25 min w temp. 175st. Wyłożyć na wilgotną ściereczkę i przykryć drugą wilgotną ściereczką.
MASA: 35 dag truskawek, 2 opak. gęstego serka homogenizowanego waniliowego, cukier waniliowy, posypka czekoladowa, 2 łyżeczki żelatyny, szkl. kremówki, 2 łyżki cukru pudru.
Truskawki rozgnieść widelcem, dodać serek i cukier waniliowy. Żelatynę namoczyć w trosze zimnej wody, następnie podgrzać i, mieszając, rozpuścić. Przestudzić i dodać do masy. Dodać łyżkę posypki czekoladowej. Biszkopt pokroić na 8 prostokątnych kawałków, każdy posmarować kremem i zrolować. Kremówkę ubić z pudrem, udekorować ruloniki.
Są bardzo smaczne i efektowne. Z pewnością nikt im się nie oprze.