Ruloniki rybne z puree

23 grudnia 2010, dodał: Alfa i Omega
Artykuł zewnętrzny

składniki

  • łyżka serka śmietankowego
  • łyżka kaparów
  • łyżka musztardy
  • żółtko
  • 2 łyżeczki bułki tartej
  • 15 dag wędzonej makreli
  • kilka gałązek koperku
  • 12 filetów soli (może być makrela)
  • łyżka oleju
  • 80 dag ziemniaków
  • sól, pieprz
  • 200 ml mleka
  • 2 dag masła
  • gałka muszktatołowa

Ziemniaki ugotować. Posiekać kapary i koperek. Mięso makreli rozdrobnić widelcem, serek śmietankowy wymieszać z kaparami, musztardą, makrelą, żółtkiem, bułką i koperkiem. Filety z soli umyć i osuszyć, oprószyć solą i pieprzem. Ułożyć na desce skóra do dołu. Każdy filet posmarować łyżeczką farszu, zwinąć w rulon, spiąć wykałaczką, smażyć na rozgrzanym tłuszczu po 6 minut z każdej strony. Ziemniaki utłuc i dodać gorące mleko i masło na puree. Przyprawić do smaku gałką, roladki udekorować gałązkami koperku i podawać z puree.