Rukola na Sałacie Wraz z Olejem Rzepakowym

13 marca 2013, dodał: Evitka1986
Artykuł zewnętrzny

Jak już wiecie dostałam się do programu Testuj Olej Rzepakowy z Shakerem!

 

Olej RZEPAKOWY!!!

Jest to olej pełen ZALET! 

Optymalny wybór dla całej rodziny! Zawiera on najkorzystniejszy skład kwasów tłuszczowych spośród olejów roślinnych.

Codzienne spożywanie ok 2 łyżek oleju rzepakowego całkowicie pokrywa zapotrzebowanie fizjologiczne człowieka na kwas Linolenowy (ALA) z rodziny  omega-3.

DBAJ O SWOJE SERCE! 

Już 2g ALA(omega-3) i 20g LA (omega-6) zawarte w rekomendowanych 2 łyżkach oleju rzepakowego dziennie, pozwolą utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu. Wprowadzenie oleju rzepakowego do swojej diety przyczyni się do obniżenia ryzyka choroby wieńcowej serca.

Olej rzepakowy to również witaminy! Które bardzo korzystnie wpływają na urodę. Znajdują się w nim m.in. Cenne antyoksydanty, witamina E ,K prowitamina A(beta-karoten) 

Olej RZEPAKOWY w diecie MAŁEGO GENIUSZA!!! 

dla mnie najcenniejszy składnik w  diecie dziecka!!

Tłuszcze w diecie małego człowieczka mają ogromny wpływ na dalszy rozwój jego organizmu. Z badań wynika, że w Polsce aż 31% posiłków dla niemowląt sześciomiesięcznych które są przygotowywane metodami domowymi nie zawierają dodatku tłuszczu. Tymczasem ze względu na skład oleju rzepakowego i jego właściwości Poleca się podawanie  dziecku już po ukończeniu 6mc 10-20g oleju dziennie.

Moja rodzinka już od dawien dawna stosuję ten olej! Nie zamienimy go na żaden inny!

Oto przepis z dodatkiem dziennej porcji oleju!

RUKOLA na SAŁACIE

składniki:

  • Rukola,
  • sałata lodowa,
  • pomidory suszone,
  • pomidory koktajlowe,
  • 2 ząbki czosnku,
  • płatki migdałów,
  • ser pleśniowy Niebieski Lazur,
  • 2 łyżki oleju Rzepakowego,
  • pieprz,
  • zioła prowansalskie

Przygotowanie:

 

Wszystkie warzywa myjemy, pomidory koktajlowe kroimy na 4, pomidory suszone w cienkie paseczki, ser niebieski Lazur w kostkę. Sałatę z rukolą „rwiemy” ręcznie na mniejsze części. Wszystko razem mieszamy w jednej misce.

 

Ząbki czosnku obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach, mieszamy je z 2 łyżkami oleju rzepakowego ziołami i pieprzem. Ja do tego użyłam Shakera.

 Całość polewamy sosem, który otrzymaliśmy i mieszamy. Odstawiamy do lodówki na godzinę. Podajemy do obiadu bądź jako podwieczorek wraz z tostami.

SMACZNEGO :)

Testowała:

Evitka – Jestem blogującą mamą :) Testuję i opiniuje kosmetyki dla mam i dla dzieci. Zapraszam do współpracy.
Prowadzi bloga: http://timeforus-momandson.blogspot.com/