Szybkie babeczki z bitą śmietaną
Babeczki:1i1/2 szkl. mąki pszennej, 1/2 łyżki proszku do pieczenia, 3/4 szkl. cukru, 2 jajka, 1/2 laski wanilii, 100g mlecznej czekolady, 3/4 szkl. mleka, szczypta soli, łyżeczka cynamonu, 6 nasion kardamonu, 23dag margaryny.
Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po jednym jajku. Dodać nasiona wanilii. Następnie dodawać zmieszane: mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, wyłuskane ziarenka kardamonu oraz szczyptę soli na przemian z mlekiem. Na koniec dodać stopioną, przestudzoną czekoladę. Ciasto nakładać do foremek na muffinki do 3/4 wys. Piec ok. 20-25min w temp. 170st. Ostudzić.
Dodatkowo: 300ml śmietanki 30%, 2 łyżki cukru pudru, 125g serka mascarpone, 2 krople olejku waniliowego, 24 precelki, 24 białych okrągłych draży, 12 czerwonych płaskich drażetek- lentilek, 2 kostki stopionej gorzkiej czekolady.
Śmietankę ubić z pudrem, dodać serek i olejek. Dokładnie wymieszać. Za pomocą szprycy nakładać na babeczki. Z precelków zrobić uszy, z czerwonych drażetek nos, zaś z białych drażetek oczy, a ze stopionej czekolady namalować źrenice.