Różowa kartoflanka
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
- 4-5 średniej wielkości ziemniaków
- 1 marchewka
- 1 mała cebula
- 1 nieduży burak
- 1/2 szkl. śmietany 18%
- 1 łyżeczka mąki
- 1 czubata łyżeczka suszonego lubczyku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki masła
- kilka łyżek kukurydzy konserwowej
- pół pęczka koperku (dużo!)
- do smaku: sól i pieprz mielony
Sposób przygotowania:
Buraka wyszorować, ugotować, obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej, skropić sokiem z cytryny i dodać cukier, wymieszać. Ziemniaki, cebulę i marchew obrać, pokroić w dość drobną kostkę. W garnku roztopić masło, podsmażyć pokrojone warzywa aż cebula się zeszkli, dodać lubczyk, 1 łyżeczkę soli i trochę mielonego pieprzu, zalać 3-4 szkl. wody, gotować aż ziemniaki będą miękkie. Dodać buraki, śmietanę rozrobić z mąką, zaprawić zupę, ew. doprawić jeszcze solą, dodać koperek. Już na talerzu dodać do każdej porcji po 1-2 łyżki kukurydzy.