Różowa kartoflanka

17 stycznia 2010, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

  • 4-5 średniej wielkości ziemniaków
  • 1 marchewka
  • 1 mała cebula
  • 1 nieduży burak
  • 1/2 szkl. śmietany 18%
  • 1 łyżeczka mąki
  • 1 czubata łyżeczka suszonego lubczyku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki masła
  • kilka łyżek kukurydzy konserwowej
  • pół pęczka koperku (dużo!)
  • do smaku: sól i pieprz mielony

Sposób przygotowania:

Buraka wyszorować, ugotować, obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej, skropić sokiem z cytryny i dodać cukier, wymieszać. Ziemniaki, cebulę i marchew obrać, pokroić w dość drobną kostkę. W garnku roztopić masło, podsmażyć pokrojone warzywa aż cebula się zeszkli, dodać lubczyk, 1 łyżeczkę soli i trochę mielonego pieprzu, zalać 3-4 szkl. wody, gotować aż ziemniaki będą miękkie. Dodać buraki, śmietanę rozrobić z mąką, zaprawić zupę, ew. doprawić jeszcze solą, dodać koperek. Już na talerzu dodać do każdej porcji po 1-2 łyżki kukurydzy.

file1263723566



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...