Rożki francuskie z dietetyczną nutellą

14 stycznia 2012, dodał: koralina1987
Artykuł zewnętrzny

Na jesienno-zimową chandrę. Czekolada poprawi nam humor, a świadomość, że nie pójdzie w boczki spowoduje dodatkowe wytwarzanie endorfin ;)

Opakowanie ciasta francuskiego o obniżonej zawartości tłuszczu.

Dietetyczna nutella:

– 7 łyżek mleka w proszku (odtłuszczonego)

– 5 łyżek mleka w płynie 1.5%

– 1 łyżka kakao odtłuszczonego

– słodzik lub cukier trzcinowy wg uznania

– ewentualnie odrobina ulubionego aromatu (u mnie śmietankowy)

Wszystkie składniki na nutellę wymieszać, jeśli konsystencja jest zbyt rzadka dodać mleka w proszku, jeśli zbyt gęsta dodać mleka w płynie.

Z ciasta francuskiego wyciąć kwadraty 5cmx5cm, nakładać nutellę, sklejać boki. Ułożyć na blasze z papierem do pieczenia i piec około 20 minut w temp.200 stopni.

Podawać z ciepłym kakaem lub kawą zbożową z mlekiem

file1326579961