Rożki francuskie z dietetyczną nutellą
Artykuł zewnętrzny
Na jesienno-zimową chandrę. Czekolada poprawi nam humor, a świadomość, że nie pójdzie w boczki spowoduje dodatkowe wytwarzanie endorfin ;)
Opakowanie ciasta francuskiego o obniżonej zawartości tłuszczu.
Dietetyczna nutella:
– 7 łyżek mleka w proszku (odtłuszczonego)
– 5 łyżek mleka w płynie 1.5%
– 1 łyżka kakao odtłuszczonego
– słodzik lub cukier trzcinowy wg uznania
– ewentualnie odrobina ulubionego aromatu (u mnie śmietankowy)
Wszystkie składniki na nutellę wymieszać, jeśli konsystencja jest zbyt rzadka dodać mleka w proszku, jeśli zbyt gęsta dodać mleka w płynie.
Z ciasta francuskiego wyciąć kwadraty 5cmx5cm, nakładać nutellę, sklejać boki. Ułożyć na blasze z papierem do pieczenia i piec około 20 minut w temp.200 stopni.
Podawać z ciepłym kakaem lub kawą zbożową z mlekiem