Rozgrzewający kociołek meksykański dla biesiadników
Artykuł zewnętrzny
SKŁADNIKI:
- 1,7 kg szynkówki bądż karczku
- 2 duże białe cebule
- oliwa
- 150 g pieczarek
- 2 puszki pomidorów krojonych
- 2 puszki fasoli czerwonej
- 2 papryki czerwone
- 2 papryki zielone
- przyprawa do potraw meksykańskich 2 łyżki
- zioła prowansalskie 1 łyżka
- papryka słodka 1 łyżka
- jarzyna przyprawa 1 łyżeczka
- magii
- sól
- pieprz
- liść laurowy 2 szt
- ziele angielskie 5 ziarenek
Przygotowujemy wszystkie składniki. Pieczarki obieramy, papryki oczyszczamy. Cebulę i pieczarki kroimy w plastry paprykę w paseczki, mięso myjemy i kroimy w kostkę, Do garnka wlewamy oliwę, wrzucamy cebulę i szklimy ja następnie dodajemy przesmażone na patelni bez tłuszczu mięso, dodajemy liść laurowy ziele angielskie, jarzynkę ora przyprawę meksykańską, całość mieszamy zalewamy około2l wody i gotujemy na małym ogniu około godzinę, następnie dodajemy pieczarki, paprykę, puszki pomidorów i fasoli wraz z zalewą, dodajemy do smaku zioła oraz paprykę i dokładnie mieszamy, w dalszym ciągu gotujemy całość przez około 40 minut, na koniec doprawiamy do smaku sola pieprzem i maggi, Podajemy z pieczywkiem