URODA I ZDROWIE

Rozgrzewający kociołek cebulowy

16 lutego 2018, dodał: _Saszka_

składniki:

0,5 kg cebuli
2 kromki razowego chleba
250 ml czerwonego wina
2 łyżki octu balsamicznego
50g masła
1 l rosołu
liść laurowy, tymianek, gałka muszkatołowa, imbir mielony, pieprz, sól

Pokrojoną w półplasterki cebulę przysmażamy na maśle. W osobnym naczyniu doprowadzamy do wrzenia rosół. Do cebuli dodajemy wino, ocet i zostawiamy aż się zagotuje. W międzyczasie chleb kroimy w kostkę. Cebulę z winem przerzucamy do rosołu i zmniejszamy ogień. Na patelni obsmażamy na łyżce masła chleb, tak aby powstały chrupiące grzanki. Gotowe wrzucamy do gotującego się na malutkim ogniu rosołu. Dodajemy liść laurowy.

Gotujemy około półtorej godziny, przyprawiamy gałką , imbirem, tymiankiem, pieprzem i solą.

Podajemy z kromką razowego chleba zapieczoną z serem w piekarniku.

 

 


loading...

Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

KELIS / BRODKA / / KALIBER 44 |Sop…
Poszłabym na taki koncert, Brodka nadal jest w formie :)
Zapalenie wątroby
Najlepiej profilaktycznie pić ostropest, bo wątroba regeneruje się gdy przestaniemy jej szkodzić...
Gdzie iść na randkę?
W lato to zdecydowanie plener:) Piękny pejzaż gdzieś nad wodą, romantyczny zachód słońca za miastem...
Płukanka z zielonej herbaty
Ja do przyciemniania używałam płukanki z czarnej herbaty, ale po niej włosy były...