Rozgrzewający kociołek cebulowy

16 lutego 2018,
dodał: _Saszka_
Artykuł zewnętrzny

składniki:

0,5 kg cebuli
2 kromki razowego chleba
250 ml czerwonego wina
2 łyżki octu balsamicznego
50g masła
1 l rosołu
liść laurowy, tymianek, gałka muszkatołowa, imbir mielony, pieprz, sól

Pokrojoną w półplasterki cebulę przysmażamy na maśle. W osobnym naczyniu doprowadzamy do wrzenia rosół. Do cebuli dodajemy wino, ocet i zostawiamy aż się zagotuje. W międzyczasie chleb kroimy w kostkę. Cebulę z winem przerzucamy do rosołu i zmniejszamy ogień. Na patelni obsmażamy na łyżce masła chleb, tak aby powstały chrupiące grzanki. Gotowe wrzucamy do gotującego się na malutkim ogniu rosołu. Dodajemy liść laurowy.

Gotujemy około półtorej godziny, przyprawiamy gałką , imbirem, tymiankiem, pieprzem i solą.

Podajemy z kromką razowego chleba zapieczoną z serem w piekarniku.

 

 



FORUM - bieżące dyskusje

Doda Dream Show
Całkiem możliwe. Z jednej strony okej, ma jakiś swój wizerunek sceniczny, publiczny, medialny,...
Pracoholizm
AI - wspaniałe narzędzie i genialne odkrycie, które ludzkość będzie wykorzystywać także przeciwko...
klejenie butów
Zużyte obuwie wygląda źle i psuje cały nasz wizerunek. Czasem jednak warto ratować...
Jak radzicie sobie z pielęgnacją ce…
Które miejsca macie najbardziej przesuszone? U siebie zauważyłam, że najbardziej suche mam łydki....