Rozgrzewający kociołek cebulowy

16 lutego 2018,
dodał: _Saszka_
Artykuł zewnętrzny

składniki:

0,5 kg cebuli
2 kromki razowego chleba
250 ml czerwonego wina
2 łyżki octu balsamicznego
50g masła
1 l rosołu
liść laurowy, tymianek, gałka muszkatołowa, imbir mielony, pieprz, sól

Pokrojoną w półplasterki cebulę przysmażamy na maśle. W osobnym naczyniu doprowadzamy do wrzenia rosół. Do cebuli dodajemy wino, ocet i zostawiamy aż się zagotuje. W międzyczasie chleb kroimy w kostkę. Cebulę z winem przerzucamy do rosołu i zmniejszamy ogień. Na patelni obsmażamy na łyżce masła chleb, tak aby powstały chrupiące grzanki. Gotowe wrzucamy do gotującego się na malutkim ogniu rosołu. Dodajemy liść laurowy.

Gotujemy około półtorej godziny, przyprawiamy gałką , imbirem, tymiankiem, pieprzem i solą.

Podajemy z kromką razowego chleba zapieczoną z serem w piekarniku.

 

 



FORUM - bieżące dyskusje

Tomaszów Mazowiecki
W tym mieście to nie ma szans na normalną pracę - jak jest coś...
Zakazane imiona dla dzieci
Oliwka to dla mnie koszmarne imię -kojarzy się z kosmetykiem ☺
rozstępy w bardzo młodym wieku
Wahania wagi są najgorsze; wtedy skóra rozciąga się i pęka tkanka łączna. ....
Wyjazd na Podlasie
Ostatnio Lubelskie fajnie się promuje w tv, piękne mają tam widoki....