Rozgrzewający grzaniec z wina
Artykuł zewnętrzny
- 1 butelka czerwonego wina /półwytrawne lub półsłodkie/
- 3/4 szklanki cukru
- 100 ml czystej wódki ale niekoniecznie to zależy od tego czy grzaniec ma być bardziej czy mniej rozgrzewający.
- 2,5 litra wody
- otarta skórka z ćwiartki pomarańczy
- kawałek imbiru
- 2 kawałki cynamonu
- 10 goździków
- łyżka rodzynek
- łyżka migdałów
- kilka pestek kardamonu
- lub zamiennie: imbir, cynamon i kardamon zastąpić mielonymi w proszku.
Wykonanie:
Zagotować wodę i do wrzątku wrzucić imbir, goździki, cynamon i kardamon a także skórkę z pomarańczy i gotować przez pół godziny nie przykrywając garnka na małym ogniu.
Następnie wywar przecedzić przez sitko, dodać cukier,wlać wino i wódkę – mocno podgrzać. NIE GOTOWAĆ!
W czasie podgrzewania dodajemy rodzynki i migdały. Gorący napój podawać w ozdobnych szklankach lub kubkach do grzańca.
Smacznego!