Rozgrzewające herbaty na długie jesienne wieczory! | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Rozgrzewające herbaty na długie jesienne wieczory!

25 listopada 2014, dodał: katarzyna.15
Artykuł zewnętrzny

Herbatę pijamy każdego dnia. W domu, w pracy, w szkole, u rodziny i znajomych… Rano zazwyczaj w pośpiechu, wieczorami z rodziną lub przy dobrej książce – dla relaksu. Jesień zmierza ku końcowi, na zewnątrz jest coraz zimniej. Odpowiedz sobie na pytanie: Kiedy zmarznięty wchodzisz do domu co robisz? Ty też jak najszybciej przygotowujesz herbatę, która pomoże Ci się szybko rozgrzać?

file1416912390

Herbata to najpopularniejszy napój w naszym kraju! Dlaczego więc jej nieco nie urozmaicić? A może by tak… Przygotujmy herbaty rozgrzewające na długie i zimne wieczory!

 

Gorąca herbata nie tylko rozgrzeje nas kiedy jesteśmy przemarznięci. Jest doskonałym sposobem na zacieśnianie więzów zarówno rodzinnych jak i towarzyskich. Spotykając się z najbliższymi najczęściej serwujemy herbatę. Uprzyjemni ona popołudnie, wieczór, zadziała rozgrzewająco i wzmocni odporność organizmu.

 

Herbatka rozgrzewająca będzie doskonałą alternatywą herbaty tradycyjnej. Przygotowując ją samodzielnie, na pewno zaimponujesz swoim bliskim jak również doskonale nadaje się na prezent gwiazdkowy.

 

Dobre rady:

  • Jeśli Twoje ulubione herbaty to herbaty czarne, wystarczy, że wzbogacisz je dodatkami aromatycznymi, które mają rozgrzewające działanie.

  • W przypadku, gdy jesteś zwolennikiem ziołowych naparów, wybieraj te, które mają działanie wzmacniające odporność organizmu.

  • O tej porze roku niezwykle przydatne są napary o rozgrzewającym i napotnym działaniu.

 

Kilka pomysłów na herbatki na przygotowanie herbatek rozgrzewających:

  1. Czarna herbata świetnie komponuje się z korzennymi przyprawami takimi jak: imbir, goździki czy cynamon. Mają one działanie rozgrzewające. Imbir dodatkowo łagodzi stany zapalne, ale najlepiej sprawdzi się świeży bądź suszony. Smak herbaty możesz wzbogacić drobno pokrojonymi suszonymi owocami: żurawina, porzeczka, malina lub jabłko.

  2. W okresie jesienno-zimowym najczęściej sięgamy po owoce cytrusowe. Wykorzystajmy ich aromatyczne skórki. Należy zwrócić uwagę, by przed spożyciem owoce dobrze wyparzyć. Po tej czynności skórki z cytrusów możemy pokroić w małą kostkę i wysuszyć. Jak łączyć te dodatki? Dowolnie. Możesz użyć tylko jednego smaku albo kilku jednocześnie w różnych bądź jednakowych proporcjach. To zależy wyłącznie od Ciebie.

  3. Dla miłośników ziołowych mieszanek szczególnie poleca się kwiat czarnego bzu i lipy oraz owoc dzikiej róży i maliny.

    1. maliny – posiadają działanie ściągające i napotne, są dobrym źródłem witaminy C;

    2. lipa – ma działanie napotne;

    3. dziki bez – ma działanie napotne, pobudza produkcję śluzu w oskrzelach, dzięki czemu ułatwia odkrztuszanie;

    4. dzika róża – jedno z najlepszych źródeł witaminy C, oraz witaminę K, B1 i B2, flawonoidy, barwniki i karotenoidy. Napary z owoców dzikiej róży stosuje się jako środek wzmacniający.

Możesz dowolnie łączyć składniki, jednak pamiętaj, że czas parzenia musi być nieco dłuższy, najlepiej jeśli wynosi 10 minut. Wszystko po to, by wydobyć z ziół to, co najlepsze.

 

Wybrane przepisy na rozgrzewającą herbatkę:

  1. Herbatka z liczi i melisą
    Składniki: 3 plasterki pomarańczy, kawałek skórki z cytryny, 1 łyżka melisy, 6 goździków, 6 owoców liczi (bez skórki), 60ml syropu malinowo-miodowego;
    Wykonanie: Wszystkie składniki oprócz soku malinowo-miodowego wkładamy do czajniczka i zalewamy wrzącą wodą. Ustawiamy na podgrzewaczu i odstawiamy o naciągnięcia na 10-15 minut. Po upływie wyznaczonego czasu dodajemy sok.

  2. Pu-erh / rooibos na rozgrzanie
    Składniki: 2 łyżeczki czerwonej herbaty (rooibos albo pu-erh), kora cynamonu, imbir kłącze, 2 plasterki cytryny, 4 goździki, 3 ziarenka kardamonu, (ksylitol, kieliszek 25ml rumu);
    Wykonanie: Zaparz herbatę w ½ litra wody. Dodaj przyprawy, a w razie potrzeby dosłodź ksylitolem. Imbir i cynamon połam na małe kawałki. Można dodać rum.

  3. Lipowo-malinowa
    Składniki: 1 łyżka kwiatu lipy, miód, 1 łyżka suszonych malin;
    Wykonanie: Kwiat lipy i suszone maliny zalej wrzątkiem, po czym dosłodź łyżeczką miodu.

  4. Indyjska
    Składniki: 1 szklanka wody, 1 szklanka tłustego mleka, 3 łyżeczki czarnej herbaty (Golden Dragon, Black Spiral Tea, Czarny Cejlon), 2 goździki, ½ łyżeczki imbiru w proszku, odrobina startej gałki muszkatołowej, ½ łyżeczki cynamony i kardamonu, ksylitol do smaku;
    Wykonanie: Zagotuj w rondelku wodę z herbatą, przyprawami i cukrem. Po zagotowaniu należy dodać mleko i jeszcze przez chwilę gotować. Odcedź przez sitko i podawaj.

 

Delektuj się smakiem, zapachem herbatki i atmosferą jaka wytwarza się wokół tego wyjątkowego napoju. Każdy z nas potrzebuje chwili wytchnienia, dlaczego więc nie spożytkować jej na rozkoszowanie się herbatką? Zaraź swoją pasją rodzinę i znajomych i wykorzystaj chwile przy herbatce na wspólnie spędzanym czasie z najważniejszymi osobami w swoim życiu.

 

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz