Rozgrzewające herbaty na długie jesienne wieczory!
Herbatę pijamy każdego dnia. W domu, w pracy, w szkole, u rodziny i znajomych… Rano zazwyczaj w pośpiechu, wieczorami z rodziną lub przy dobrej książce – dla relaksu. Jesień zmierza ku końcowi, na zewnątrz jest coraz zimniej. Odpowiedz sobie na pytanie: Kiedy zmarznięty wchodzisz do domu co robisz? Ty też jak najszybciej przygotowujesz herbatę, która pomoże Ci się szybko rozgrzać?
Herbata to najpopularniejszy napój w naszym kraju! Dlaczego więc jej nieco nie urozmaicić? A może by tak… Przygotujmy herbaty rozgrzewające na długie i zimne wieczory!
Gorąca herbata nie tylko rozgrzeje nas kiedy jesteśmy przemarznięci. Jest doskonałym sposobem na zacieśnianie więzów zarówno rodzinnych jak i towarzyskich. Spotykając się z najbliższymi najczęściej serwujemy herbatę. Uprzyjemni ona popołudnie, wieczór, zadziała rozgrzewająco i wzmocni odporność organizmu.
Herbatka rozgrzewająca będzie doskonałą alternatywą herbaty tradycyjnej. Przygotowując ją samodzielnie, na pewno zaimponujesz swoim bliskim jak również doskonale nadaje się na prezent gwiazdkowy.
Dobre rady:
-
Jeśli Twoje ulubione herbaty to herbaty czarne, wystarczy, że wzbogacisz je dodatkami aromatycznymi, które mają rozgrzewające działanie.
-
W przypadku, gdy jesteś zwolennikiem ziołowych naparów, wybieraj te, które mają działanie wzmacniające odporność organizmu.
-
O tej porze roku niezwykle przydatne są napary o rozgrzewającym i napotnym działaniu.
Kilka pomysłów na herbatki na przygotowanie herbatek rozgrzewających:
-
Czarna herbata świetnie komponuje się z korzennymi przyprawami takimi jak: imbir, goździki czy cynamon. Mają one działanie rozgrzewające. Imbir dodatkowo łagodzi stany zapalne, ale najlepiej sprawdzi się świeży bądź suszony. Smak herbaty możesz wzbogacić drobno pokrojonymi suszonymi owocami: żurawina, porzeczka, malina lub jabłko.
-
W okresie jesienno-zimowym najczęściej sięgamy po owoce cytrusowe. Wykorzystajmy ich aromatyczne skórki. Należy zwrócić uwagę, by przed spożyciem owoce dobrze wyparzyć. Po tej czynności skórki z cytrusów możemy pokroić w małą kostkę i wysuszyć. Jak łączyć te dodatki? Dowolnie. Możesz użyć tylko jednego smaku albo kilku jednocześnie w różnych bądź jednakowych proporcjach. To zależy wyłącznie od Ciebie.
-
Dla miłośników ziołowych mieszanek szczególnie poleca się kwiat czarnego bzu i lipy oraz owoc dzikiej róży i maliny.
-
maliny – posiadają działanie ściągające i napotne, są dobrym źródłem witaminy C;
-
lipa – ma działanie napotne;
-
dziki bez – ma działanie napotne, pobudza produkcję śluzu w oskrzelach, dzięki czemu ułatwia odkrztuszanie;
-
dzika róża – jedno z najlepszych źródeł witaminy C, oraz witaminę K, B1 i B2, flawonoidy, barwniki i karotenoidy. Napary z owoców dzikiej róży stosuje się jako środek wzmacniający.
-
Możesz dowolnie łączyć składniki, jednak pamiętaj, że czas parzenia musi być nieco dłuższy, najlepiej jeśli wynosi 10 minut. Wszystko po to, by wydobyć z ziół to, co najlepsze.
Wybrane przepisy na rozgrzewającą herbatkę:
-
Herbatka z liczi i melisą
Składniki: 3 plasterki pomarańczy, kawałek skórki z cytryny, 1 łyżka melisy, 6 goździków, 6 owoców liczi (bez skórki), 60ml syropu malinowo-miodowego;
Wykonanie: Wszystkie składniki oprócz soku malinowo-miodowego wkładamy do czajniczka i zalewamy wrzącą wodą. Ustawiamy na podgrzewaczu i odstawiamy o naciągnięcia na 10-15 minut. Po upływie wyznaczonego czasu dodajemy sok. -
Pu-erh / rooibos na rozgrzanie
Składniki: 2 łyżeczki czerwonej herbaty (rooibos albo pu-erh), kora cynamonu, imbir kłącze, 2 plasterki cytryny, 4 goździki, 3 ziarenka kardamonu, (ksylitol, kieliszek 25ml rumu);
Wykonanie: Zaparz herbatę w ½ litra wody. Dodaj przyprawy, a w razie potrzeby dosłodź ksylitolem. Imbir i cynamon połam na małe kawałki. Można dodać rum. -
Lipowo-malinowa
Składniki: 1 łyżka kwiatu lipy, miód, 1 łyżka suszonych malin;
Wykonanie: Kwiat lipy i suszone maliny zalej wrzątkiem, po czym dosłodź łyżeczką miodu. -
Indyjska
Składniki: 1 szklanka wody, 1 szklanka tłustego mleka, 3 łyżeczki czarnej herbaty (Golden Dragon, Black Spiral Tea, Czarny Cejlon), 2 goździki, ½ łyżeczki imbiru w proszku, odrobina startej gałki muszkatołowej, ½ łyżeczki cynamony i kardamonu, ksylitol do smaku;
Wykonanie: Zagotuj w rondelku wodę z herbatą, przyprawami i cukrem. Po zagotowaniu należy dodać mleko i jeszcze przez chwilę gotować. Odcedź przez sitko i podawaj.
Delektuj się smakiem, zapachem herbatki i atmosferą jaka wytwarza się wokół tego wyjątkowego napoju. Każdy z nas potrzebuje chwili wytchnienia, dlaczego więc nie spożytkować jej na rozkoszowanie się herbatką? Zaraź swoją pasją rodzinę i znajomych i wykorzystaj chwile przy herbatce na wspólnie spędzanym czasie z najważniejszymi osobami w swoim życiu.