Rozgrzewająca zupa groszkowa z grzankami
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
40dag.groszku konserwowego
2 łyżki masła
1 cebula
3 szklanki bulionu warzywnego
sól
pieprz
1/2 łyżeczki czosnku w proszku
1 pęczek koperku
1 pęczek natki pietruszki
kilkanaście grzanek
Przygotowanie:
Cebulę obrać i pokroić w kostkę.W rondelku rozpuścić masło,dodać cebulę,osączony groszek i wymieszać.Gdy cebula lekko się zrumieni wlać bulion warzywny.Po kilka gałązek koperku i natki pietruszki zostawić do dekoracji ,a resztę posiekać i dodać do zupy.Gotować 20 minut.Przyprawić czosnkiem,solą,pieprzem i wymieszać.Ugotowaną zupę zdjąć z ognia i za pomocą blendera zmiksować na gładki krem.Każdą porcję zupy udekorować natką pietruszki i koperkiem,a nastepnie obficie posypać grzankami.